ΒΕΡΜΙΟ
Κορυφή Καρατάσι 2.027μ
Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Πορεία στο χιόνι…!
Άγρια μουσική παγωμένου αέρα ανακατεμένη με χιόνι μας μαστιγώνει το πρόσωπο. Η ομίχλη τύλιξε τις γύρω βουνοκορφές το κρύο έντονο, ένας λευκός χορός από σπυρωτό χιόνι μας κόβει την ανάσα.Χιονίζει ασταμάτητα, εμείς απτόητοι συνεχίζουμε….
Κάτω από ένα συννεφιασμένο ουρανό και μια υποψία βροχής φύγαμε από την Βέροια.Προορισμός μας το χιονοδρομικό  κέντρο 3-5 πηγάδια και η κορυφή Καρατάσι. Προσπερνάμε τον κάμπο της Νάουσας με καταπράσινες εκτάσεις άριστα καλλιεργημένη γη, με οπωροφόρα, ροδακινιές, κερασιές και μηλιές.Στρίψαμε αριστερά,  μπρος τα μάτια μας ξεπροβάλλει  η πόλη της Νάουσας  κτισμένη σε μια φυσική αγκαλιά στους πρόποδες του ανατολικού Βερμίου  σε υψόμετρο 330 μέτρων.Η Νάουσα κατοικήθηκε από τους αρχαίους χρόνους από τους Βρύγες, που μετανάστευσαν από την Ασία στην Ευρώπη πριν ακόμη από τον Τρωικό πόλεμο.Χαρακτηρίζεται από το 1955 και ηρωϊκή πόλη πλάϊ  στο Μεσολόγγι, το Σούλι και το Αρκάδι, για τους αγώνες  και τις θυσίες κατά την περίοδο των απελευθερωτικών αγώνων του 1822, από τον τουρκικό ζυγό.
Ανεβαίνουμε τις στροφές του δρόμου που οδηγεί στο χιονοδρομικό, ψηλότερα μας υποδέχεται πυκνή χιονόπτωση  και ένα δάσος από λογής – λογής δένδρα χιονισμένα πανέμορφα.Φθάσαμε στο χιονοδρομικό, βρίσκεται σε υψόμετρο 1470 μέτρων. Σαν από σκηνικό θεάτρου το χιονοδρομικό μας υποδέχεται με αρκετή κίνηση από σκιέρ.Δάση αρχέγονα δρυς, οξιές και πεύκα μας καλωσορίζουν ντυμένα στα ολόλευκα.Προετοιμασία της ομάδας για αναχώρηση και ανάβαση σε χιονισμένες πίστες και κάτασπρα μονοπάτια.Σήμερα είμαστε μια μικρή συντροφιά  6 ορειβατών.Ο χειμωνιάτικος καιρός  με τις βροχές και τις συνεχείς χιονοπτώσεις στα ορεινά δεν άφησε περιθώρια θάρρους  στα υπόλοιπα  μέλη να ορειβατήσουν  σήμερα και να απολαύσουν ένα πανέμορφο σκηνικό.Θαυμάζουμε για μερικά λεπτά της ώρας την ομορφιά του τοπίου. Το θέαμα είναι γαλήνιο και η εμπειρία να αντικρύζεις δάση αρχέγονα σε ένα ήρεμο πρωινό είναι πάντα ξεχωριστή.Βέρμιο, από εδώ ξεκίνησε ο  βασιλιάς  Μίδας για να φτάσει στην Φρυγία. Ζαρκάδια και αγριογούρουνα, αλεπούδες και λύκοι.Ορειβατούμε δίπλα από το συνδετικό που ανεβάζει τους σκιέρ λίγο ψηλότερα.Είναι πρωί κάνει κρύο ακόμη αλλά εμείς απτόητοι συνεχίζουμε.  Η αύρα του ορεινού καθαρού αέρα εισβάλλει στα πνευμόνια μας, τώρα αφήνεσαι στην καθαρότητα του χιονισμένου τοπίου. Αφήνεις πίσω την καθημερινότητα και ξαναγιεννιέσαι.Μπήκαμε στο δάσος με τις οξιές, φωνές και ήχοι γνώριμοι μας καλωσορίζουν.Το καλωσόρισμα είναι αυθεντικό, βουνίσιο, για μια άλλη φορά συνειδητοποιώ πόσες εικόνες χάνουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας.Κάτω από συνεχή χιονόπτωση συνεχίζουμε.Η πορεία σε χιονισμένο τοπίο μόλις άρχισε….Με το ξεκίνημα το μονοπάτι ανηφορικό, μια φύση όμορφη κατάλευκη, πλανεύτρα μας υποδέχεται. Αυτή η φύση που επιμένει να μας εκπλήσει με την ήρεμη και σιωπηλή παρουσία της.Μετά από μια επίπονη δυνατή ανηφορική ανάμεσα σε θεόρατες οξιές φθάσαμε σε ξέφωτο, παντού το λευκό που ξεχωρίζει.Η ατμόσφαιρα καθαρή όπου και να γυρίσεςι το βλέμμα σου μαγνητίζεσαι από την εκπληκτική ομορφία γύρω σου.Ηρεμία….!Εδώ στο βουνό έχεις το δικό σου ξεχωριστό πρόσωπο.Ο κρυστάλλινος αέρας που ανεμπόδιστα διαπερνά το δάσος  μας μεταφέρει μυρωδιές και ήχους γνώριμους.
Με το τραγούδι κάποιων πουλιών  πήραμε πορεία δεξιά, η ξύλινη πινακίδα γράφει, Μαύρη πέτρα –  ( Καρατάσι).Ανηφορίζουμε, σε δασωμένο μέρος πυκνό και με πολύ χιόνι, με δυσκολία ανεβαίνουμε την πλαγιά  με ένα παγωμένο αέρα να ξεσπά σε δένδρα και πάνω μας. Ανάβαση και πάλι ανάβαση το ένα ύψωμα διαδέχεται το άλλο κυματιστά , χωρίς τέλος.Γύρω τοπίο γυμνό από δένδρα, βράχια και πέτρες. Αρκετό χιόνι δυσκολεύει τις κινήσεις μας.Φθάσαμε στην κορυφογραμμή μετά από μια επίπονη και τρομερά δύσκολη ορειβασία λόγω του πολλού χιονιού.Βρισκόμαστε σε υψόμετρο 1900 μ. λίγο πριν την κορυφή. Βρισκόμαστε σε ξέφωτο με ένα κρύο που τρυπάει κόκαλα, νοιώθεις ότι είσαι στο έλεος της φύσης.Φοράμε γάντια και σκούφους.Εδώ το βουνό έχει το δικό του ξεχωριστό πρόσωπο. Ένας λευκός χορός από σπυρωτό χιόνι μας κόβει την ανάσα, ο συννεφιασμένος ουρανός, ο δυνατός παγωμένος αέρας, το έντονο κρύο,  δημιουργούν στην ομάδα ανάμικτα αισθήματα.Πήραμε το μονοπάτι της επιστροφής από την ίδια διαδρομή μέσα από ένα ονειρικό δασωμένο τοπίο, χιονισμένο, πανέμορφο.
Πήραμε το μονοπάτι της επιστροφής όλη μια συντροφιά όλη μια παρέα από ορειβάτες που δείχνουν ότι δεν βιάζονται για την επιστροφή.Η συνεχής χιονόπτωση τονίζει τα χρώματα, η ομορφιά της φύσης τριγύρω, για μια άλλη φορά μας ταξιδεύει.Η κατάβαση από την ίδια διαδρομή γεμάτα εικόνες, από μια παραμυθένια φύση γαλήνια, ήσυχη, ανόθευτη.
Η σημερινή μέρα απολαυστική με μια ομορφιά ανέγγιχτη από τα γύρω δάση. Ορειβατήσαμε πάλι στις πλαγιές του βουνού, ακούσαμε τα μυστικά του ανυπόμονα, ζήσαμε την ομορφιά του, πήραμε κάτι από την γοητεία του.Ο καφές στη βάση του χιονοδρομικού πίνεται ευχάριστα, τριγύρω πολύχρωμοι σκιέρ ζουν στον δικό τους  ρυθμό ξεφεύγοντας  απο την καθημερινότητα.Το πανέμορφο χιονισμένο τοπίο το παγωμένο χιόνι, η χιονοθύελλα που μας ταλαιπώρησε, η συνεργασία , η συγκίνηση της διαδρομής ήταν από τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής εξόρμησης.Η ορειβασία είναι ένα ταξίδι δεν είναι ένας προορισμός!

ΚΑΡΑΤΑΣΙ 2012

ΚΑΡΑΤΑΣΙ 2012

ΚΑΡΑΤΑΣΙ 2012

Για τον Σύλλογο Χιονοδρόμων Ορειβατών Βέροιας
Τσιαμούρας Νικόλαος