Αναρρίχηση

Αναρρίχηση Βράχου

Η αναρρίχηση είναι ένα ξεχωριστό, απαιτητικό άθλημα που διεξάγεται κυρίως στη φύση και μας φέρνει σε απευθείας επαφή μαζί της.

Είναι η προώθηση πάνω στο βράχο χρησιμοποιώντας μόνο το ανάγλυφο του, δηλαδή τις τυχαίες εσοχές και προεξοχές του για την ανάβαση μας (free climbing). Φυσικά υπάρχουν ασφάλειες, σχοινιά κτλ. αλλά αυτά χρειάζονται όχι για την προώθηση μας, αλλά για να αποσοβήσουν το ατύχημα σε ενδεχόμενη πτώση.

Πολλοί παρομοιάζουν την αναρρίχηση με έναν ιδιόμορφο χορό σε κάθετο επίπεδο, με πλαστικές εναέριες κινήσεις.

Αναρριχητικά Πεδία

Τα οργανωμένα αναρριχητικά πεδία διαθέτουν διαφόρων επιπέδων δυσκολίας διαδρομές, με τοποθετημένες ασφάλειες, ώστε οι αναρριχητές να ασφαλίζονται με ευκολία και σιγουριά.

 

 

 

 

Στην περιοχή μας θεωρούμαστε ιδιαίτερα τυχεροί μιας και διαθέτουμε τρία αναρριχητικά πεδία στα όρια της πόλης μας, με πιο γνωστό το Πεδίο Αλιάκμονα “Νίκος Πιτούλιας” (στίγμα: γπ 40.46027, γμ 22.23679) που έχει περισσότερες από 23 διαδρομές.

Το πεδίο συνδυάζει ποικιλία διαδρομών από πολύ εύκολες μέχρι πολύ απαιτητικές, σε ένα μοναδικό περιβάλλον δίπλα στον Αλιάκμονα.

 

 

 

E

Τι μας προσφέρει η αναρρίχηση;

Η αναρρίχηση είναι δύσκολη και μερικές φορές επικίνδυνη. Αν είναι έτσι, γιατί σκαρφαλώνουμε;

– Ένας κάθετος βράχος συμβολίζει την πρόκληση. Η κορυφή συμβολίζει το επίτευγμα. Η αναρρίχηση μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ένα κύκλο προσωπικής ανταμοιβής, μια μοναδική αίσθηση περιπέτειας και ελευθερίας, μια πηγή ικανοποίησης στην οποία μπορούμε να επιστρέφουμε ξανά και ξανά.

– H αναρρίχηση είναι ένας τρόπος ζωής, ένα είδος καλλιτεχνικής έκφρασης, μια στάση απέναντι στα πράγματα. Αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες, αναζητώντας το πιάσιμο που δε φαίνεται μα είναι σίγουρα εκεί. Η ζωή κόντρα στα δύσκολα, τα φαινομενικά αδύνατα, κυνηγώντας την ένταση, το απρόοπτο.

– Είναι δεδομένο πως στην αναρρίχηση εμπεριέχεται ένα ποσοστό κινδύνου. Αντί όμως να μας αποδιώχνει, η αίσθηση του κινδύνου είναι ένα από τα συν της αναρρίχησης.  Μας κάνει και νιώθουμε ζωντανοί, όπως όταν οι μακρινοί μας πρόγονοι διακινδύνευαν κυνηγώντας άγρια θηρία ή όπως όταν οι εξερευνητές πρωτοπατούσαν νέες άγνωστες ηπείρους…   Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος στην αναρρίχηση μπορεί να μειωθεί σε όποιο επίπεδο επιθυμούμε. Μπορούμε για παράδειγμα να σκαρφαλώνουμε μόνο με ασφάλιση από πάνω (top rope) και με την επιτήρηση έμπειρων εκπαιδευτών ή οδηγών.

– Ένα από τα σημαντικότερα θέλγητρα της αναρρίχησης είναι η πρόκληση του βράχου, για μια αναμέτρηση με τον ίδιο μας τον εαυτό. Οι αναρριχητικές διαδρομές βαθμολογούνται με μια κλίμακα δυσκολίας η οποία μας παρέχει τη δυνατότητα να διαπιστώνουμε άμεσα την πρόοδό μας και να επιζητούμε νέες δυσκολότερες προκλήσεις μέσα από μια διαρκή διαδικασία προσωπικής αναζήτησης και βελτίωσης των δεξιοτήτων μας.

– Πέρα βέβαια από τις προσωπικές επιδιώξεις, η αναρρίχηση είναι ένα ιδιαίτερα κοινωνικό άθλημα. Από τον σχοινοσύντροφό μας κρέμεται η ζωή μας και πέρα από την αλληλεγγύη και την άριστη συνεργασία, μέσα από τη διαδικασία της αναρρίχησης συνήθως αναπτύσσονται ιδιαίτερα ισχυροί δεσμοί φιλίας.

– Η ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος. Η φύση είναι ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης, σε κλίμακες που κυμαίνονται από οροσειρές και το πιο μικρό άνθος. Η αναρρίχηση διεξάγεται κυρίως στη φύση και μας φέρνει σε απευθείας επαφή μαζί της, κάτι που έχουμε μεγάλη ανάγκη, ιδιαίτερα μάλιστα οι αλλοτριωμένοι κάτοικοι της πόλης.

ΣΧΟΒ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΣΧΟΒ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΚΑΛΥΜΝΟΣ

Σχολές Αναρρίχησης Βράχου

Ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσετε την ενασχόληση με την αναρρίχηση, είναι να παρακολουθήσετε μία από τις σχολές αρχαρίων που διοργανώνει ο Σ.Χ.Ο. Βέροιας, με πιστοποιημένους εκπαιδευτές, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας & Αναρρίχησης,