Ορειβατικό Σκι

Ορειβατικό σκι

Το ορειβατικό σκι είναι ένας συνδυασμός ορειβασίας και σκι. Μας επιτρέπει να κινηθούμε στο χειμερινό βουνό με ταχύτητα και να μετατρέψουμε μια απλή χειμερινή ανάβαση σε μια εντελώς ξεχωριστή εμπειρία.

Αν η πολυκοσμία και ο θόρυβος των χιονοδρομικών κέντρων δεν σας εκφράζουν, αλλά και από την άλλη πλευρά δεν μπορείτε να αντισταθείτε στην θέα της κατάλευκης και γεμάτης παρθένο χιόνι πλαγιάς μπροστά σας, τότε το ορειβατικό σκι είναι το άθλημα που μάλλον φτιάχτηκε για εσάς.

Συνδυάζοντας την ησυχία και την ιεροτελεστία μιας ορειβατικής ανάβασης με την τελική κατάβαση σε πλαγιές με απάτητο χιόνι αποτελεί την τέλεια λύση για όσους θέλουν κάτι παραπάνω από μια συνηθισμένη βόλτα σε κάποιο σαλέ.

Ο Σύλλογός μας, στην προσπάθειά του να μυήσει ολοένα και περισσότερους σε αυτό το εκπληκτικό άθλημα, διοργανώνει Σχολές Ορειβατικού ΣΚΙ σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ομοσπονδίας. Επιπλέον, οργανώνει και συμμετέχει σε δράσεις για γνωριμία με το άθλημα. Ακόμη, υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε εξοπλισμό!!!

Ο εξοπλισμός απαιτεί:

• Πέδιλα ορειβατικού σκι – μοιάζουν πολύ με τα κλασικά πέδιλα κατάβασης του σκι με την διαφορά μόνο στον τρόπο κατασκευής και στο πολύ μικρότερο βάρος τους.

• Δέστρες ορειβατικού σκι – είναι ειδικές δέστρες με πολύ πιο ελαφριά κατασκευή από τις κανονικές δέστρες κατάβασης και χαρακτηριστική διαφορά τη δυνατότητα ανασήκωσης του πίσω μέρους για προώθηση στο χιόνι, και το κλείδωμα τους στην συνέχεια για την κατάβαση.

• Μπότες ορειβατικού σκι – πλαστικές μπότες που κλείνουν με κλίπς όπως οι κανονικές μπότες του σκι, έχουν όμως τελείως διαφορετική σόλα από αυτές, και έχουν την επιπλέον δυνατότητα να επιτρέπουν την κίνηση του αστραγάλου για να μπορούμε να περπατάμε ή να σκαρφαλώνουμε σε απότομα κομμάτια όπου δεν υπάρχει χιόνι.

• Φώκιες – λωρίδες από συνθετικό ύφασμα που μοιάζουν με το δέρμα της φώκιας και από εκεί προέρχεται και η ονομασία τους. Τις κολλάμε στον πάτο του πέδιλου για να μην γλιστρά προς τα πίσω στην ανηφόρα.

• Μπατόν – τηλεσκοπικά μπατόν με ρυθμιζόμενο ύψος.

• Καλή γνώση του σκι πρώτα σε πίστα εφόσον η κατάβαση γίνεται και σε απάτητο χιόνι, οπότε δεν απευθύνεται σε αρχάριους σκιέρ.

• Ορειβατική εμπειρία σε χειμερινές αναβάσεις εφόσον οι εξορμήσεις μας γίνονται σε χειμερινό βουνό.

Η συνταγή από κει και πέρα είναι απλή: φορώντας τα πέδιλα μας τα σέρνουμε ανεβαίνοντας με αυτά την χιονισμένη διαδρομή που έχουμε επιλέξει, πράγμα ιδιαίτερα εύκολο αφού φορώντας τα πέδιλα δεν βουλιάζουμε και στο χιόνι. Χανόμαστε μέσα στην ησυχία του χιονισμένου τοπίου και χαιρόμαστε όσο και σε μια χειμερινή ανάβαση που κάποιο βουνό έχει να μας προσφέρει.

Αφού φτάσουμε στην κορυφή αντί για την βαρετή κατάβαση έχουμε την απόλυτη ανταμοιβή να μας περιμένει, μια πλαγιά με απάτητο παρθένο χιόνι μπροστά μας να καλεί να χαράξουμε τα ίχνη μας πάνω της. Κλείνουμε τις δέστρες, ασφαλίζουμε τις μπότες και παραδινόμαστε στην μαγεία της κατάβασης σε μια φυσική πίστα φτιαγμένη μόνο για εμάς.