Σκι αντοχής

Σκι δρόμων αντοχής – Ακαδημίες

Το σκι δρόμων αντοχής (cross country ski) είναι μια μορφή σκι όπου οι σκιέρ στηρίζονται στη δική τους κίνηση για να κινούνται μέσα σε χιονισμένο έδαφος, αντί να χρησιμοποιούν ανελκυστήρες σκι ή άλλες μορφές βοήθειας. Το σκι δρόμων αντοχής ασκείται ευρέως ως αθλητική και ψυχαγωγική δραστηριότητα. Ωστόσο σε κάποιες χώρες, μερικοί εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν ακόμα και ως μέσο μεταφοράς. Οι παραλλαγές του σκι αντοχής μπορεί να εφαρμοσθούν σε μια ευρεία γκάμα εδαφών, από ανεξερεύνητα και μερικές φορές ορεινά εδάφη, αλλά ως και σε περιποιημένες διαδρομές ειδικά σχεδιασμένες για το άθλημα.

Το σύγχρονο σκι αντοχής είναι παρόμοιο με το αρχικό σκι, από το οποίο εξελίχθηκαν όλες οι άλλες μορφές σκι, όπως το αλπικό, το άλμα και το σκι Telemark. Οι σκιέρ προωθούνται είτε ωθώντας τον εαυτό τους προς τα μπροστά (κλασικό στυλ) είτε πηγαίνοντας πλάι-πλάι με μια κίνηση πατινάζ (skate skiing), βοηθούμενη από τα χέρια που σπρώχνουν τα μπαστούνια του σκι ενάντια στο χιόνι. Το ανταγωνιστικό σκι αντοχής ανήκει στην κατηγορία των Βορείων Αθλημάτων. Το σκι αντοχής και η σκοποβολή είναι τα δύο συστατικά του διάθλου, ενώ το σκι αντοχής με στοιχεία προσανατολισμού είναι μια μορφή σκι αντοχής που περιλαμβάνει πλοήγηση με βοήθεια χάρτη κατά μήκος χιονισμένων μονοπατιών και διαδρομών.

Όπως και στο αλπικό σκι, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα, αν το θελήσουν, να αρχίσουν να συμμετέχουν σε αγώνες, σε πρωταθλήματα και σε κύπελλα, ώστε μέσω ενός υγιούς ανταγωνισμού να τους δοθεί η ευκαιρία να γιορτάσουν τα προσωπικά τους επιτεύγματα και την αρχή μιας μελλοντικής επιτυχημένης καριέρας στα χειμερινά αθλήματα.

Στο φυτώριο του Σ.Χ.Ο.Β. μπορούν να συμμετέχουν παιδιά ηλικίας από 5-16 ετών. Τα τμήματα διαμορφώνονται ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο των παιδιών.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται:

  • Ασφάλιση παιδιών από την Ελληνική Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων
  • Μεταφορά με λεωφορείο και δυνατότητα επιλογής στάσης σε Ελιά ή Πλατεία Ωρολογίου
  • Συνοδεία παιδιών καθ’ όλη τη διαδρομή προς το χιονοδρομικό κέντρο και κατά την επιστροφή από αυτό
  • Μάθημα με εξειδικευμένο προπονητή
  • Διακριτικό γιλέκο Συλλόγου
  • Γιορτή λήξης του προγράμματος και Δίπλωμα παρακολούθησης

 

Επιπλέον, ο Σύλλογος μπορεί να παρέχει εξοπλισμό κάνοντας το άθλημα προσιτό για όλους.