Γιατί σκι;

Γιατί σκι;

· Βελτιώνει την ιδιοδεκτικότητα.
Η ιδιοδεκτικότητα ορίζεται ως η ικανότητα ενός ατόμου να αισθάνεται τη θέση των διαφόρων τμημάτων του σώματος και την προσπάθεια που γίνεται κατά την κίνηση τους. Με άλλα λόγια, όταν κρατάτε το χέρι μπροστά στο πρόσωπό σας με τα μάτια σας κλειστά, ξέρετε ακόμα ότι το χέρι σας είναι εκεί, παρόλο που δεν μπορείτε να το δείτε. Το σκι περιλαμβάνει αρκετή ισορροπία και συντονισμό και πρέπει να γνωρίζετε τις πολλές μικρές κινήσεις και θέσεις του σώματός σας, αν θέλετε να κάνετε σκι και να παραμείνετε στα πόδια σας. Η ιδιοδεκτικότητα εξασθενεί με την ηλικία, οπότε όσο περισσότερο εμπλέκεστε σε ιδιοδεκτικές δραστηριότητες, τόσο λιγότερο θα μειωθεί.

· Ενισχύει τα οστά και τις αρθρώσεις.
Τα γόνατά σας πρέπει να αντέχουν την ένταση και το βάρος από το σώμα σας καθώς γυρίζετε και κινείστε γρήγορα προς τα κάτω, έτσι ενισχύονται όταν κάνετε σκι. Εκτός από την ενίσχυση των γονάτων σας, τα οστά σας γίνονται πιο δυνατά λόγω του βάρους που σηκώνουν τα πόδια σας. Έτσι όχι μόνο έχετε φανταστικό χρόνο για να γλιστράτε στις πλαγιές, αλλά επίσης προφυλάσσετε τα γόνατα σας από ζημιές, από οστεοπόρωση και αυξάνετε την ιδιοδεκτικότητα σας.

· Ενισχύει τη διάθεσή σας.
Το σκι όχι μόνο ενισχύει τη συνολική ευτυχία και την ευημερία, αλλά είναι επωφελές για τη φυσική και ψυχική υγεία ενός ατόμου, παρά τη συχνότητα ή τη διάρκεια της δραστηριότητας.

· Αυξάνει την καρδιαγγειακή αντοχή.
Ως αερόβια αντοχή, το σκι μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να κάψει θερμίδες και να χάσει βάρος. Οι αρχάριοι μπορούν επίσης να κάνουν μια καλή καρδιαγγειακή άσκηση δουλεύοντας την καρδιά και τους πνεύμονες ανεβαίνοντας με περπάτημα την πλαγιά αντί να χρησιμοποιούν τα λιφτ.

· Ενισχύει τους κάτω μυς του σώματος.
Επειδή το σκι σας βάζει σε μια σταθερή θέση καθίσματος, λειτουργούν ο εσωτερικός και ο εξωτερικός μηρός σας, οι προσαγωγοί, οι τετρακέφαλοι και οι γλουτιαίοι. Μπορεί να μη δώσετε πολλή προσοχή λόγω της ομορφιάς που θα σας  περιβάλλει ή μπορεί να είστε πολύ επικεντρωμένοι στην πλαγιά μπροστά σας για να παρατηρήσετε ότι τα πόδια σας καίγονται, αλλά σας υποσχόμαστε ότι σίγουρα θα νιώσετε τα αποτελέσματα την επόμενη μέρα.

· Βελτιώνει την ισορροπία και τη δύναμη του κορμού του σώματος.
Επειδή προσπαθείτε συνεχώς να παραμείνετε ισορροπημένοι κατά τη διάρκεια του σκι, ο κορμός του σώματος σας συμμετέχει κάθε στιγμή. Επιπλέον, το σκι βελτιώνει την ισορροπία και την ευελιξία σας, βοηθώντας σας να προστατευτείτε από πιθανά γλιστρήματα και πτώσεις καθώς μεγαλώνετε.

· Προωθεί τον βαθύ ύπνο.
Θα αισθάνεστε εξαντλημένοι με τον καλύτερο τρόπο αφού δοκιμάζετε ένα νέο άθλημα, ειδικά ένα που ασχολείται με ολόκληρο το σώμα σας. Μετά μια μέρα πάνω στις πλαγιές, εγγυόμαστε ότι δεν θα σερφάρετε στο Internet λίγο πριν τον ύπνο ή δε θα ξενυχτήσετε – θα αγκαλιάσετε το μαξιλάρι σας και θα απολαύσετε μια καλή νύχτα ξεκούραστου ύπνου.

· Βελτιώνει την ευελιξία.
Ένα ευέλικτο σώμα θα είναι ένα τεράστιο όφελος όταν κάνετε σκι. Με την οικοδόμηση ευελιξίας, μπορείτε να αποφύγετε τις μυϊκές θλάσεις και τα διαστρέμματα. Μια λεπτομερής, τακτική ρουτίνα διατάσεων που επικεντρώνεται στις μυϊκές ομάδες του κορμού του σώματος θα ενισχύσει τους κοιλιακούς, τους λοξούς μυς και τους γοφούς που χρησιμοποιούνται στην κατάβαση σκι.

· Προωθεί τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Όταν ξυπνάτε πριν από μια μεγάλη μέρα σκι, πρέπει να γεμίσετε με ενέργεια. Στο μεσημεριανό θα πρέπει να ανεφοδιαστείτε, ενώ στο δείπνο θα χρειαστείτε ένα γεύμα ανάκτησης. Φυσικά θα είστε πιο προσεχτικοί με το φαγητό σας: περισσότερες πρωτεΐνες, υγιή λίπη, λιγότερη ζάχαρη, περισσότερα φρούτα και λαχανικά κ.λπ.

· Το σκι μπορεί να συμβάλει σε μια πιο ηλιόλουστη προοπτική.
Εκμεταλλευτείτε την ημέρα σε ένα χιονισμένο λόφο ή βουνό, περιτριγυρισμένο από φυσική υπαίθρια ομορφιά, θα ξεχάσετε τα άγχη της καθημερινής ζωής. Θα επωφεληθείτε επίσης από την έκθεση σε βιταμίνη D, η οποία βοηθά στην αποφυγή της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής και ενισχύει τη διάθεσή σας.