ΜΠΟΡΟΒΕΤΣ
Κορυφή Μουσάλα 2925 μ.
Απόκριες στην Βουλγαρία 2012

 

Ψηλά βουνά και λαγκάδια πλούσια βλάστηση, άφθονα  τρεχούμενα νερά. Ρωμαϊκά και βυζαντινά  ερείπια, εκκλησίες  παλιές  και μοναστήρια κρυμμένα στις αγκαλιές των βουνών.Χώρα του Ασπαρούχ  και του θρυλικού Σπάρτακου.
Φύγαμε από την Βέροια  μεσημέρι  Παρασκευής  39 φίλοι και μέλη του Συλλόγου για ένα ταξίδι για μια ορειβατική εξόρμηση στην γειτονική χώρα  Βουλγαρία. Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου μια ομάδα 7 ορειβατών οδοιπόρησε εδώ κοντά , στη διαδρομή Μονή Προδρόμου – Πολυδένδρι σε μια 3ωρη πορείαΠεράσαμε τον ποταμό Στρυμώνα, Στρούμα στα βουλγάρικα, καρά – σου ( μαύρο – νερό) στα τούρκικα.Πηγάζει από το όρος Βίτοσα.Παλιότερα λεγόταν Παλαιστίνος από το όνομα του μυθικόυ Βασιλιά της Θράκης Παλαστίνο. Στρυμώνας ποτάμιος θεός, βασιλιάς  της Θράκης και γιος του θεού Άρη. Όταν ο γιός του Ρήσος –  μητέρα του η μούσα Ευτέρπη ( μούσα της μουσικής και δωρήτρια της ευχαρίστησης) –  σκοτώθηκε στην Τροία από τον Διομήδη, ο Στρυμώνας έπεσε στον ποταμό και πνίγηκε.Βρισκόμαστε στην Ομηρική Θράκη.Επεκτεινόταν μέχρι τον Αξιό, τον Ελλήσποντο και την Μαύρη Θάλασσα, μέχρι την Σερβία  και ολόκληρη τη σημερινή Βουλγαρία.Θράκες, φυλή Ινδοευρωπαϊκή.Ο προπάτορας τους λεγόταν  Θράξ  γιος  του Θεού του πολέμου Άρη. Η Θράκη ήταν κόρη του Ωκεανού και της Παρθενόπης, αδελφή της Ευρώπης.Το ταξίδι μας στο φανταστικό περιβάλλον στην ιστορία και τη μυθοπλασία ξεκίνησε μόλις περάσαμε τα σύνορα.
Μπήκαμε στην Βουλγαρία, ιδρυτής της χώρας υπήρξε ο Ασπαρούχ το 668 π.Χ., ηγεμόνας αποκαλούμενος και Χαν. Συναντάται και ως Ισπερίχ που το όνομα του σημαίνει ΄΄αυτός που έχει ψυχή αλόγου΄΄.Ο πατέρας του ο Χουβράτης πέθανε το 665.Αυτός εξουσίαζε τη ΄΄ Μεγάλη Βουλγαρία΄΄, μια ομοσπονδία τουρκογενών φύλων που εκτεινόταν βόρεια της μαύρης θάλασσας. Στην αρχαιότητα η περιοχή ονομαζόταν από τους Έλληνες Μοισία, ενώ προς τον Δούναβη κατοικούσαν Γέτες και βορειότερα Δάκες. Τον 8ο π.Χ. αιώνα εισέβαλλαν από τον βορά οι Κιμμέριοι.Από τον 3 μ.Χ αιώνα ήταν αδιάκοπη η κίνηση λαών στη Βουλγαρία. Γαλάτες , Βισιγότθοι, Αλβανοί, Άβαροι.
Πλησιάζουμε την πρώτη πόλη,  το Σαντάσκι.Η περιοχή κατοικήθηκε από την θρακική φυλή των Μαίδων.Εδώ γεννήθηκε και μεγάλωσε σαν σκλάβος ο θρακιώτης στην καταγωγή Σπάρτακος. Πουλιέται σαν δούλος στον εκπαιδευτή Γναίο Λέντολο Βατιάτο. Την περίοδο 70- 73 π.Χ. ηγήθηκε μεγάλης επανάστασης  δούλων  και  άλλων κοινωνικώς καταπιεσμένων  ατόμων εναντίον των Ρωμαίων.Γνωστή ως επανάσταση του Σπάρτακου ή την επανάσταση των μονομάχων.Προσπέρασαμε το Μπλακόεβγκραντ και συνεχίζουμε , τριγύρω μας πανύψηλες χιονισμένες βουνοκορφές  άγρια ομορφιά και όσο φεύγει η μέρα  το κρύο γίνεται εντονότερο.Απόγευμα και δεξιά μας  ο δρόμος  σε μερικά χιλιόμετρα οδηγεί στη μονή Ρίλα. Χτισμένη σε υψόμετρο 1147 μέτρων από τον Ιβάν Ρίλσκι το 927 μ. Χ . είναι το μεγαλύτερο και ομορφότερο μοναστήρι της χώρας. Το 1976 ανακηρύχθηκε εθνικό ιστορικό μνημείο ενώ το 1983 η UNESKO το θεωρεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.Η πόλη της Σόφιας μας υποδέχεται χιονισμένη με μια μελαγχολία,  έρημη χωρίς καθόλου κίνηση, παρότι το ξενοδοχείο που καταλύσαμε βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης.Στην περιοχή υπήρχε οικισμός από την νεολιθική εποχή.Σερδίκη στα ρωμαικά χρόνια, Τριαδίτσα τη Βυζαντινή εποχή  ( 6ο μ.Χ αιώνα). Σρέντετς στη σλάβικη γλώσσα το 809 μ.Χ.Αρχές του 15ου αιώνα γίνεται γνωστή σαν Σόφια, επειδή εκείνο τον καιρό η βασικότερη εκκλησία της περιοχής ήταν η Αγία Σοφία.Από το 1897  γίνεται πρωτεύουσα του Βουλγάρικου κράτους.
Μετά το πρωινό με μια ηλιόλουστη λαμπερή  μέρα πήραμε το δρόμο που μας οδηγεί στο χιονοδρομικό Μπόροβετς.Το παλιότερο χειμερινό θέρετρο της χώρας και από τα παλιότερα της Ευρώπης. Βρίσκεται 1350 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας ενώ οι ψηλότερες πίστες φτάνουν σε υψόμετρο 2600μ. Ιδρύθηκε το 1896 για να φιλοξενεί τους Βούλγαρους τσάρους.Η αριστοκρατία της Βουλγαρίας κάποτε κυνηγούσε στην περιοχή που σήμερα βγάζει πρωταθλητές του σκι.Η κορυφή  ονομάζεται Μουσάλα, είναι η ψηλότερη της βαλκανικής χερσονήσου με υψόμετρο 2925μ. Πάρα πολλά μικρά καταστήματα πολλά μπαρ καφέ και κλάμπ, παντού χρώματα από σκιέρ και επισκέπτες.Τοπίο πανέμορφο, ψηλές κορφές, πλούσια βλάστηση με πανύψηλα λυγερόκορμα έλατα.Οι φίλοι ορειβάτες ανεβαίνουν, ορειβατούν τώρα σε χιονισμένο τοπίο η μέρα ηλιόλουστη και ζεστή. Εμείς κάνουμε ατέλειωτα σκι και οι υπόλοιποι της παρέας απολαμβάνουν την ομορφιά και τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού.Ψηλότερα απολαμβάνουμε μια πανοραμική θέα , ένα τοπίο θεϊκό.Το βουνό Ρίλα σε υψόμετρο 2100 – 2500 μ. έχει  7  πανέμορφες αλπικές λίμνες με ονόματα όπως, δάκρυ, μάτι, νεφρό, δίδυμος, τρίφυλλος, η λίμνη των ψαριών και η κάτω λίμνη. Επιστροφή στην πόλη της Σόφιας  μετά το βραδινό γεύμα χαθήκαμε στους δρόμους για μια νυχτερινή ξενάγηση.Η Φιλιππούπολη βουλγαρικά Πλόντεβ έχει ιστορία 6000 ετών Θρακική όλη με το όνομα Ευμολπιάδα.Το 324π.Χ. κατελήφθη από τον Φίλιππο τον Β΄ και μετονομάστηκε Φιλιππούπολη. Πουλπουδέβα στην βουλγαρική επικράτεια. Στην Ρωμαική αυτοκρατορία Τριμόντιον που σημαίνει πόλη των τριών λόφων. Τον 6ο αιώνα κατελήφθη από τους Σλάβουςκαι ονομάζεται Πουλντίν, το 815 κατελήφθη από τους Βούλγαρους.Το όνομα Πλόντιβ εμφανίζεται τον 15ο αιώνα.Ξεναγηθήκαμε στην παλιά πόλη. Μπήκαμε στον αυλόγυρο  στο σπίτι του Έλληνα εμπόρου  Αργύρη  Κουγιουμτζόγλου,  όπου σήμερα στεγάζεται το λαογραφικό μουσείο της πόλης.Προσκυνήσαμε την εκκλησία Κωνσταντίνου και Ελένης, κτίσθηκε το 1832 πάνω στα ερείπια αρχαίου κάστρου. Εδώ στον 4ο αιώνα υπήρχε ναός αφιερωμένος στους Αγίους Σεβερίνο και Μέμνο οι οποίοι μαρτύρησαν στους διωγμούς του Διοκλητιανού Θαυμάσαμε από κοντά το σπίτι που φιλοξενήθηκε το 1832 ο Αλφόνσος Λαμαρτίνος.Λογοτέχνης και πολιτικός ( 1790 – 1869). Γεννήθηκε στη Γαλλική πόλη Μακόν  το 1790 και πέθανε στο Παρίσι το 1869.Το αρχαίο Ρωμαϊκό θέατρο χωρητικότητας 7 χιλιάδων θεατών, κατασκευάστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Τραϊνό.Τον 5ο π. Χ αιώνα καταστράφηκε από τον Αττίλα τον Ούνο.Μεσημέρι και ο καφές δίπλα στον ποταμό Μαρίτσα  γίνεται απίστευτα νόστιμος.Η επιστροφή μας στην πόλη της Σόφιας έγινε κάτω από καταρρακτώδη βροχή.Το βράδυ σε μια ταβέρνα όλοι μια παρέα όλοι μια συντροφιά  γιορτάσαμε την Αποκριά με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια της χώρας.
Ξημέρωσε , ξημερώνει και όλοι εμείς ετοιμαζόμαστε για αναχώρηση και  μια τελευταία ματιά μια τελευταία ξενάγηση στην πανέμορφη πρωτεύουσα τη Σόφια.Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στο ιστορικό κέντρο της πόλης με τα πανέμορφα πέτρινα κτίρια.Απομεσήμερο και με βαριά καρδιά πήραμε το δρόμο της επιστροφής.Η περιπλάνηση μας  μέσα από ένα τετραήμερο γεμάτο συγκινήσεις  πήρε τέλος με επιτυχία.Συγχαρητήρια σε όλους τους φίλους και τα μέλη του Συλλόγου που πήραν μέρος  για να πραγματοποιηθεί αυτή η 4ήμερη απόδραση στη γειτονική χώρα.

ΜΠΟΡΟΒΕΤΣ 2012

ΜΠΟΡΟΒΕΤΣ 2012

ΜΠΟΡΟΒΕΤΣ 2012

ΜΠΟΡΟΒΕΤΣ 2012

ΜΠΟΡΟΒΕΤΣ 2012

ΜΠΟΡΟΒΕΤΣ 2012

ΜΠΟΡΟΒΕΤΣ 2012

ΜΠΟΡΟΒΕΤΣ 2012

 

 

Για τον Σύλλογο Χιονοδρόμων Ορειβατών Βέροιας