Προφήτης Ηλίας – Κομανίτσι- Πέλεκαν
ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012
Αντιμνημονιακή πορεία στο χιόνι

Το χιόνι σκαρφαλωμένο στις γύρω βουνοπλαγιές μας καλωσορίζει. Χρωμάτισε ολόλευκα τη γη και τη δασική έκταση.Σήμερα που όλες οι πλατείες θα γεμίσουν πολίτες διαμαρτυρόμενους για τους όρους της νέας  δανειακής  σύμβασης, εμείς πήραμε τα βουνά και εκείνοι τις πλατείες.Φύγαμε από την πλατεία ρολογιού στις 8+30. Η πόλη  μας έρημη, κάτασπρη και παγωμένη.
Πλατεία  ρολογιού ή Ρακτιβάν.Οφείλει το όνομα της στον πύργο με το ρολόι που φιλοξενούσε και στον κορυφαίο νομομαθή και πολιτικό Δ. Ρακτιβάν ( 1865 – 1935 ).Κατά τις εργασίες  ανάπλασης  της πλατείας βρέθηκαν οι υπόγειες στοές της  ΄΄Βασίλισσας…….Βεργίνας΄΄.Σύμφωνα με την παράδοση στην άκρη της καστρόπολης η Βασίλισσα Βεργίνα έβλεπε από τον πύργο της όλο τον κόσμο. Ήταν σίγουρη ότι κανένας δεν μπορούσε  να το πατήσει εκτός και αν βρισκόταν κάποιος προδότης και οδηγούσε τους Τούρκους……και ο προδότης βρέθηκε.¨Ήταν 1433 η τελευταία άλωση της πόλης. Μόλις η Βασίλισσα Βεργίνα είδε ότι αλώθηκε η πόλη, κατέβηκε αμέσως με το παιδί της αγκαλιά στην ξύλινη γέφυρα, κοίταξε γύρω της παντού εχθροί και ρίχτηκε με το παιδί της αγκαλιά στα νερά του βασιλικού ποταμού.Σύμφωνα με ορισμένες ερευνητές, δεν ήταν βασίλισσα αλλά αρχόντισσα, γαιοκτήμων, πυργοδέσποινα, γόνος της μεγάλης οικογένειας της Βυζαντινής Βέροιας.
Η πορεία μας ξεκίνησε από το 5ο Δημοτικό Σχολείο.Μέσα  από την χιονισμένη Βέροια που κοιμάται ακόμη πήραμε τον ανηφορικό δρόμο ασφάλτινος στην αρχή στη συνέχεια χωματόδρομος που μας οδηγεί στον προφήτη Ηλία.Τώρα 16 φίλοι ορειβάτες, με τον σάκο στον ώμο και τα απαραίτητα διασχίζουμε τα τελευταία  σπίτια πριν βγούμε στον Προφήτη Ηλία.Φθάσαμε σε ξέφωτο, αφήνουμε αριστερά μας την χιονισμένη Βέροια που από εδώ  μοιάζει παραμυθένια. Αφήσαμε τον ασφάλτινο φιδωτό δρόμο και πήραμε την χιονισμένη βουνοπλαγιά, οδοιπορούμε σε απάτητο χιόνι τώρα. Θερμοκρασίες χαμηλές υπό το μηδέν.Το χιόνι σκαρφαλωμένο στις γύρω βουνοπλαγιές μας καλωσορίζει. Το τελευταίο χιόνι που έπεσε την Παρασκευή φώλιασε στις γύρω βουνοπλαγιές και χρωμάτισε ολόλευκα γη και δασική έκταση. Τώρα το τοπίο αλλάζει γίνεται ορεινό, ένας αέρας κρυστάλλινος βουνίσιος μας υποδέχεται.Φορώντας ζεστά ρούχα και γκέτες στα πόδια συνεχίζουμε την ανάβαση σε πυκνό χιόνι. Δεν χορταίνουμε να θαυμάζουμε τα τόσα σχήματα των χιονισμένων θάμνων.Μέσα από δύσβατο μονοπάτι με πάρα πολύ χιόνι μετά από την τελευταία χιονόπτωση, φρέσκο και απάτητο μας δυσκολεύει.Σε πολλά  σημεία ξεπερνά το ένα μέτρο. Μπροστά ο Βασίλης και ο Γιώργος ανοίγουν το μονοπάτι για να μπορεί η ομάδα να κινείται ευκολότερα. Τα πόδια μας απολαμβάνουν τώρα το φρέσκο χιόνι.Συνεχίζουμε να ορειβατούμε και να ανεβαίνουμε την ορθοπλαγιά, τώρα ησυχία τώρα ερημιά.Κάποιες φωνές πουλιών διακόπτουν την ησυχία  του τοπίου.Τελευταία ανάβαση και το χωριό μας καλωσορίζει γαλήνιο και κατάλευκο.Φθάσαμε στον οικισμό Κομανίτσι, βρίσκεται δυτικά της Βέροιας σε απόσταση 4 χιλιομέτρων περίπου. Κτισμένο στους πρόποδες του Βερμίου το χωριό μας υποδέχεται χιονισμένο παγωμένο και έρημο.Το χωριό Κομανίτσι  μνημονεύεται από το 1769 από την περιοδεία του Μητροπολίτη Βέροιας Δανιήλ.Περάσαμε το χωριό και συνεχίζουμε. Περάσαμε  αριστερά μας την αδελφότητα ΠΕΛΕΚΑΝ και συνεχίζουμε για το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου.Μόλις το προσπεράσαμε δεξιά μας και συνεχίζουμε  για τη θέση Λιβάδια σε δασικό δρόμο………..Μεσημέρι και το τσάι στον περίβολο της αδελφότητας ΠΕΛΕΚΑΝ είναι  βάλσαμο για τη στιγμή. Τους ευχαριστούμε για την υποδοχή.
Η αδελφότης ΠΕΛΕΚΑΝ δημιουργήθηκε το 1960 για να προσφέρει τις φιλανθρωπικές της υπηρεσίες στην κοινωνία και κυρίως στην άπορη σπουδάζουσα νεολαία. Ο πατήρ Αμβρόσιος η προεστώσα και αδελφές απέδειξαν ότι όταν ο άνθρωπος θέλει μπορεί να πραγματοποιήσει με τη δύναμη του Θεού άθλους πραγματικούς και έργα λαμπρά. Ο ναός της Αγίας Τριάδας θεμελιώθηκε το 1981 από τον τότε μητροπολίτη Βέροιας  Παύλο. Τα εγκαίνια έγιναν το 1985.Το ταξίδι μας σήμερα τελείωσε, ένα ταξίδι λίγο πιο έξω από την πόλη της Βέροιας,  – τόσο κοντά και τόσο μακριά – μόλις πήρε τέλος  με επιτυχία.

Φεβρουάριος 2012 KOMNHNIO

Φεβρουάριος 2012 KOMNHNIO

Φεβρουάριος 2012 KOMNHNIO

Φεβρουάριος 2012 KOMNHNIO

Φεβρουάριος 2012 KOMNHNIO

Φεβρουάριος 2012 KOMNHNIO

Για τον Σύλλογο Χιονοδρόμων Ορειβατών Βέροιας
Τσιαμούρας Νικόλαος