ΡΑΧΙΑ  –  ΑΝΑΛΗΨΗ
Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012
Πορεία στο χιόνι

Φύγανε από την Βέροια στις 8+30 προορισμός τους σήμερα το χωριό Ραχιά και οι γύρω βουνοπλαγιές.Πλησιάζουν στο χωριό όλα γύρω χιονισμένα πανέμορφα  με ένα περήφανο  ήλιο να τους ακολουθεί.Νοτιοδυτικά της Βέροιας σε υψόμετρο 400 μέτρων στους πρόποδες του Βερμίου είναι χτισμένη η Ράχη ή Ραχιά Ημαθίας.Στις αρχές του 19ου αιώνα το χωριό ονομαζόταν Ριάχοβο και κατοικείτο από αρκετές οικογένειες γηγενών ελληνόφωνων Μακεδόνων.Μετά την αποτυχία της επανάστασης της Νάουσας το 1822 το χωριό καταστράφηκε από τις ορδές του Λουμπούτ – πασά και ερήμωσε.Ελάχιστοι κάτοικοι επέστρεψαν μόλις το 1891.Το 1916  Γάλλοι τοπογράφησαν το χωριό και την επόμενη χρονιά εγκαταστάθηκαν Πόντιοι πρόσφυγες από το Κάρς της Ρωσίας.Το 1919 και το 1924 ήρθαν νέοι πρόσφυγες από τον Πόντο.Μεγάλο μέρος των κατοίκων κατάγεται από την Σάντα του Πόντου.
Στην πλατεία του χωριού αφήσανε τα αυτοκίνητα.Τώρα προετοιμάζονται για πορεία στο χιόνι 15 φίλοι και μέλη του Συλλόγου.Αφήσανε το χωριό και συνεχίζουν σε δασικό απάτητο δρόμο, παντού το λευκό που ξεχωρίζει.Η φύση τριγύρω γεμάτη χειμωνιάτικες μυρωδιές. Τα πόδια τους τώρα απολαμβάνουν το ελαφρύ χιόνι που σκέπαζε σωρούς πεσμένων φύλλων.Συνεχίζουν ……
Τώρα ανάβαση!Τα βήματα τους βουλιάζουν  μέσα σε βαθύ χιόνι. Βουλιάζουν και ανασύρονται για να βυθιστούν ξανά  και πάλι πιο πέρα σε απόσταση  ενός βήματος.Το χιόνι που έπεσε Πέμπτη και Παρασκευή  παραμένει ακόμη φρέσκο αλλά και παγωμένο.Μια σειρά από πατημασιές μαρτυρούν την μακριά τους πορεία.Αφήνουν τα ίχνη τους ευδιάκριτα πάνω στο λευκό τοπίο. Κανείς δεν είχε περάσει πριν από αυτούς.Τώρα βρίσκονται σε ξέφωτο  ο άνεμος τους χτυπά αλύπητα τα μάγουλα που σχεδόν δεν τα αισθάνονται πια. Τώρα ανοδική πορεία κοπιαστική  σε απάτητο χιόνι, ορειβατούν 2 ώρες και συνεχίζουν.
Φθάσανε στην Ανάληψη κάτω χαμηλά το χωριό τυλιγμένο σε άσπρο μανδύα κάτασπρο. Οι φωτεινές ακτίνες του ήλιου δίνουν μια μεγαλόπρεπη όψη στις γύρω βουνοπλαγιές.Πήρανε τον δρόμο της επιστροφής. Η συνέχεια χαλαρή και όμορφη, γιατί όμορφη είναι η μέρα  ( παρότι κρύο ) όμορφη και η παρέα τους.
Άλλη μια μέρα γεμάτη εικόνες πήρε τέλος με επιτυχία!

ΡΑΧΙΑ  ΑΝΑΛΗΨΗ 2012

ΡΑΧΙΑ ΑΝΑΛΗΨΗ 2012

Για τον σύλλογο Χιονοδρόμων ορειβατών Βέροιας
Τσιαμούρας Νικόλαος