ΒΕΡΜΙΟ – ΚΑΣΤΑΝΙΑ
Πορεία στο χιόνι
Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Ανηφορίζουμε σε δασικό δρόμο,  μπήκαμε στο δάσος με τις πελώριες οξιές.Ντυμένες στα κατάλευκα  νυφούλες μέσα στο καταχείμωνο.Πεζοπορούμε τώρα σε πυκνό χιόνι. Τοπίο τριγύρω ειδυλλιακό για εμάς, όμως η ζωή τώρα τον χειμώνα για τα ζώα του δάσους είναι πολύ σκληρή.Αφήσαμε πίσω μας την πόλη της Βέροιας και πήραμε τον ανηφορικό δρόμο που θα μας οδηγήσει στην Καστανιά.Ο ανηφορικός δρόμος χιονισμένος και παγωμένος.Το χωριό μας υποδέχεται χιονοσκέπαστο.
Περάσαμε το χωριό Καστανιά ντυμένο στα κατάλευκα και με θερμοκρασία περιβάλλοντος – 7 βαθμούς, φθάσαμε στην Παναγία Σουμελά.Η μονή Παναγία Σουμελά είναι ένα πασίγνωστο χριστιανικό ορθόδοξο μοναστήρι κοντά στην Τραπεζούντα, σύμβολο για 17 αιώνες του ποντιακού Ελληνισμού.Το 386 μ.Χ. οι Αθηναίοι μοναχοί Βαρνάβας  και Σωφρόνιος οδηγήθηκαν στις απάτητες βουνοκορφές του Πόντου. Εκεί σε υψόμετρο 1063 μέτρων, είχε μεταφερθεί από αγγέλους η ιερή εικόνα της Παναγίας της Αθηνιώτισσας, την οποία κατά την παράδοση εικονογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.Η μονή κατά καιρούς υπέφερε από τις επιδρομές  των αλλόπιστων και των κλεφτών εξαιτίας της φήμης και του πλούτου που απέκτησε.Πολλά περιστατικά συνδέονται με θαυματουργικές επεμβάσεις της Παναγίας για την σωτηρία του μοναστηριού.Το 1922 οι Τούρκοι κατέστρεψαν ολοσχερώς το μοναστήρι. Οι μοναχοί πριν την αναγκαστική έξοδο το 1923, έκρυψαν την εικόνα της Μεγαλόχαρης, τον σταυρό του αυτοκράτορα  Μανουήλ Γ΄  του Κομνηνού και το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου.Στα πλαίσια της προώθησης της ελληνοτουρκικής φιλίας με ενέργειες του πρωθυπουργού Ελευθέριο Βενιζέλο, το 1930 όταν επισκέφτηκε την Αθήνα  ο Τούρκος πρωθυπουργός  Ισμέτ  Ινονού δέχτηκε να πάει μια αντιπροσωπεία στον Πόντο και να παραλάβει τα σύμβολα της ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.Η εικόνα φιλοξενήθηκε για 20 χρόνια στο Βυζαντινό μουσείο της Αθήνας.Το 1951 ο Κρωμναίος οραματιστής και κτήτωρ Φίλων Κτενίδης έκανε πράξη την επιθυμία όλων των Ποντίων, με την θεμελίωση της νέας Παναγίας Σουμελά στις πλαγιές του Βερμίου στην Καστανιά της Βέροιας.Τον Ιούνιο του 2010 το Τουρκικό κράτος έδωσε άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο  για να τελεστεί στην ιστορική μονή η λειτουργία για την γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου, με την Τουρκία να προσδοκά την έξωθεν καλή μαρτυρία για τον σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών όσο και τα οικονομικά οφέλη από την αύξηση των τουριστών στην περιοχή.Ήταν η πρώτη φορά μετά από 87 έτη που το μοναστήρι λειτούργησε ξανά ως εκκλησία καθότι είχε μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε μουσείο.
Με ρούχα ζεστά που θα μας προφυλάξουν  από το τρομερό κρύο με το σάκο στον ώμο και τα απαραίτητα πήραμε τον δασικό δρόμο. Ορειβατούμε ανεβαίνοντας σε πυκνό κατάλευκο χιόνι.  Μετά από μια ανοδική πορεία κοπιαστική στο χιονισμένο βουνό φθάσαμε στο ξωκλήσι. Από εδώ θέα απεριόριστη.Κάτω χαμηλά η Παναγία Σουμελά και το χωριό Καστανιά  Χιόνι παντού, στις αυλές,  στις σκεπές και στους δρόμους, απέναντι η κορυφή Αράπης, το χιονοδρομικό του Ελατοχωρίου και τα Πιέρια.Πήραμε πορεία για το δάσος με τις οξιές, μπροστά ο Σάββας που ανοίγει δρόμο και ακολουθούμε εμείς οι υπόλοιποι. Τα βήματα βουλιάζουν μέσα στο βαθύ χιόνι, συνεχίζουμε ανεβαίνοντας, μια σειρά από πατημασιές μαρτυρούσαν την μακριά μας πορεία.18 ορειβάτες και ένας καφετί σκύλος που μας ακολουθεί από το χωριό, αφήνουμε τα ίχνη μας ευδιάκριτα πάνω στο κατάλευκο τοπίο. Κανείς δεν έχει περάσει πριν από εμάς. Μόνο ελαφρά νυχτοπερπατήματα άγριας ζωής πάνω στο χιόνι.Σε μερικά σημεία ο άνεμος συσσώρευσε άσπρο, αγνό, παρθένο, χιόνι που ξεπερνά το ένα μέτρο.Τώρα απέραντη ησυχία, κάπου – κάπου ανάμεσα από τα δένδρα έσπαγε την σιωπή κάποιο κελάηδημα πουλιού, που πετούσε από κλαδί σε κλαδί για να ζεστάνει τα παγωμένα φτερά του.
Μπήκαμε για τα καλά στον δασικό δρόμο, τώρα μας οδηγεί και ανοίγει δρόμο ο Γιάννης.Τραβάμε τον ίδιο δρόμο. Την ίδια πορεία σε απάτητο χιόνι. Οι ανάσες κοφτές, αχνισμένες από το κρύο.Τοπίο τριγύρω ειδυλλιακό, χιονισμένο πανέμορφο με έναν ήλιο που ξεπροβάλλει και μας ζεσταίνει τις καρδιές μας.Μια παράξενη γοητεία γεμάτη μυστήριο μας τυλίγει, τώρα το τοπίο αγριεύει από το πολύ χιόνι.Εμείς απτόητοι συνεχίζουμε, έχουμε 2 ώρες  που ορειβατούμε σε πυκνό απάτητο χιόνι, τώρα οδηγός μας η Φωτούλα.Είμαστε πάντα σε δασικό δρόμο με τις θεόρατες οξιές να μας κρατούν συντροφιά, ντυμένες στα κατάλευκα νυφούλες  μέσα στο καταχείμωνο.Δεν χορταίνουμε να θαυμάζουμε τα τόσα σχήματα των χιονισμένων δένδρων και τα σώματα των θάμνων που προσπαθούν να ξεπεράσουν ο ένας τον άλλο σε ένα διαρκές κυνηγητό προς το φως του ήλιου.Επιστροφή…..
Αφήσαμε πίσω μας την κατάλευκη φύση το σφύριγμα του ανέμου το θρόισμα των δένδρων και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. Μια θαυμάσια πορεία 5 ωρών  σε χιονισμένο τοπίο πήρε τέλος με επιτυχία.

ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΒΕΡΜΙΟΥ 2012

ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΒΕΡΜΙΟΥ 2012

ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΒΕΡΜΙΟΥ 2012

ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΒΕΡΜΙΟΥ 2012

ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΒΕΡΜΙΟΥ 2012

ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΒΕΡΜΙΟΥ 2012

ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΒΕΡΜΙΟΥ 2012

ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΒΕΡΜΙΟΥ 2012

ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΒΕΡΜΙΟΥ 2012

ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΒΕΡΜΙΟΥ 2012

ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΒΕΡΜΙΟΥ 2012

ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΒΕΡΜΙΟΥ 2012

ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΒΕΡΜΙΟΥ 2012

ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΒΕΡΜΙΟΥ 2012

Για τον Σύλλογο Χιονοδρόμων Ορειβατών Βέροιας
Τσιαμούρας Νικόλαος