ΒΕΡΜΙΟ
Κορυφή Σιδεράκι 1873 μ.
Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

 Ο Ηρόδοτος γράφει για τον Μίδα ότι είχε ένα κήπο στην  κοιλάδα κάτω από το όρος Βέρμιο με εξηντάφυλλα τριαντάφυλλα εξαιρετικής ευωδίας.Το Βέρμιο, με ιστορία συνοδευμένη από μύθους και δοξασίες,  κατορθώματα ηρώων και θεών, περάσματα βασιλιάδων και αγίων, μας περιμένει, μας καρτερεί μας προσμένει να το διαβούμε και να το γνωρίσουμε!
Φύγαμε από την Βέροια στις επτά και μισή  με  ένα κρύο τσουχτερό και την πόλη να κοιμάται ακόμη.  Ανεβαίνουμε τις στροφές του δρόμου περάσαμε την Κουμαριά και συνεχίζουμε για  Κάτω Βέρμιο.Το χωριό μας υποδέχεται ήρεμο και παγωμένο.Ένα χωριό με πλούσια λαογραφία και παράδοση.Ιδρύθηκε μεταξύ των ετών 1826-1835, από Βλάχους κτηνοτρόφους που ήρθαν από την Πίνδο, από τις περιοχές Αβδέλλας ( κυρίως) και  της Σαμαρίνας. Σήμερα ορειβασία στο δικό μας βουνό το Βέρμιο, τόσο κοντά και τόσο μακριά!Από τα ομορφότερα  και πλουσιότερα σε χλωρίδα και πανίδα βουνά του ελλαδικού χώρου και αυτό εύκολα το αντιλαμβάνεσαι όταν βρεθείς στις πλαγιές του.Πολλά τρεχούμενα νερά, πυκνά δάση με οξιές πεύκα και έλατα.Όλη η οροσειρά του Βερμίου σχηματίζει μια μακριά κορυφογραμμή, η οποία ξεπερνά τα 50 χιλιόμετρα σε μήκος. Οι βόρειες απολήξεις του βουνού φτάνουν στο νομό Πέλλας.Οι ανατολικές πλαγιές πλούσιες σε νερά και βλάστηση σε αντίθεση με τις δυτικές που είναι άγονες. Οι κορυφές είναι γυμνές από δένδρα μόνο χαμηλή βλάστηση.Δάση με πλατύφυλλα δρυς, μικτά δάση οξιάς και μακεδονίτικα  έλατα στις βουνοπλαγιές.Τα δάση ξεκινούν από τη μέση του βουνού, ενώ χαμηλά  επικρατούν εκτάσεις θαμνώσεις.Στις πλαγιές αναπτύσσονται καστανιές, γαύροι, κουμαριές και αγριοκέρασα. Ενώ σε χαμηλά  υψόμετρα καλλιεργούνται ροδακινιές, μηλιές και κερασιές.Η αρκούδα , ο λύκος και το ελάφι δεν υπάρχουν σήμερα, παρατηρούνται όμως αγριογούρουνα, λαγοί, κουνάβια, ασβοί, νυφίτσες, σκίουροι και αλεπούδες.Αγριοτριανταφυλλιές, κρόκοι, κυκλάμινα και ποικιλίες μανιταριών.Ο Ηρόδοτος γράφει για τον Μίδα ότι είχε ένα κήπο στην κοιλάδα κάτω από το όρος Βέρμιο με εξηντάφυλλα εξαιρετικής ευωδίας και  μια πηγή με δροσερό νερό, το οποίο ο Μίδας ανακάτευε  με κρασί και πρόσφερε στον Σιληνό, θεότητα του κρασιού και συγγενή του Διόνυσου.Ο Μίδας ήταν βασιλιάς της Φρυγίας.  Φημιζόταν για τη σοφία, την ευσέβεια και τα πλούτη του. Ήταν γιος του Γόρδιου, ενός φτωχού αγρότη, απόγονος του μακεδονικού γένους των Βριγών που μετανάστευσε στη Μ. Ασία και έγινε βασιλιάς του Γορδίου ή Γορδίκιου παλιάς πρωτεύουσας της Φυγίας πάνω στον ποταμό Σαγγάριο.Γυναίκα του Μίδα ήταν η Ερμοδίκη, κόρη του Αγαμέμνονα, βασιλιά της αιολικής Κύμης.
Φθάσαμε στο φυλάκιο, παλιά  βασιλικό κυνηγετικό περίπτερο,  το αφήσαμε πίσω μας  περνάμε απέναντι, μπροστά μας η κορυφή καταπράσινη,  περήφανη μας καλωσορίζει.Στο βάθος του ορίζοντα σύννεφα και ήλιος λαμπρός αλλά με  ΄΄δόντια΄΄ παγωμένος. Θερμοκρασία – 5 βαθμοί πρωί ακόμη, 9 παρά και πήραμε πορεία για την κορυφή.Η μέρα σήμερα προμηνύεται σκληρή, η πορεία μας μέχρι και την κορυφή είναι όλο ανάβαση. Χρειαζόμαστε γερά πόδια και δυνατές αναπνοές.Φθινόπωρο, η πιο μυστηριώδης και ιδιόμορφη εποχή του χρόνου.Μπήκαμε στο δάσος, ένα μελαγχολικό δάσος  με  δένδρα  γυμνά από φύλλα και κορμούς ταλαιπωρημένους.Τα φυλλοβόλα δένδρα τριγύρω έχουν χάσει το φύλλωμα τους. Τα φύλλα των δένδρων δεν έχουν εκείνο το καλοκαιρινό πράσινο μα τα πήρε ο μαρασμός και η κιτρινίλα, τα δέρνει ο άνεμος πάνω στα κλαριά και  τα στέλνει μακριά. Πήραν ένα περιστροφικό κυνηγητό και έπεσαν χάμω και σκέπασαν το μονοπάτι.Ο ουρανός σήμερα είναι ασυννέφιαστος, ολογάλανος, ο ήλιος λάμπει και ζεσταίνει σαν καλοκαιρινός.Μονοπάτι ανηφορικό που ανεβαίνοντας ψηλότερα γίνεται δυσκολότερο. Αδιαπέραστο τείχος από πυκνή βλάστηση μας υποδέχεται. Αγριοτριανταφυλλιές και βατσινιές  με τα αγκάθια τους  να  μας δυσκολεύουν.Σήμερα η ομάδα μας είναι πολύ τολμηρή και μπήκε αμέσως στα δύσκολα.Η χλόη με χρυσάφια στολισμένη και το χώμα , το σχεδόν άσπρο του Καλοκαιριού, έγινε βαθύτερο, ζωηρότερο.Χάθηκαν και τα κυκλάμινα τα ευγενικά αγριολούλουδα του Φθινοπώρου, που μέχρι χθες  με τις βροχές κρύβονταν σε υγρές γωνίτσες του δάσους.Γέμιζαν με το μωβ κέντημα τους,  τους δασωμένους λόφους και τις βουνοπλαγιές.Μέσα από τα άγρια βάτα που τα βατόμουρα τους μαύρισαν πια και κανείς άλλος εκτός από τα πουλιά δεν τα καταδέχεται, έβγαιναν ξαφνικοί βιαστικοί κελαηδισμοί. Λίγο πιο πέρα το νερό έτρεχε μέσα από χορταριασμένο αυλάκι και τραγουδούσε.Ο δεύτερος δασικός δρόμος  που συναντάμε μας ξεκουράζει, μας δίνει δυνάμεις για τη συνέχεια. Τώρα ορειβατούμε σε ένα ανηφορικό Γολγοθά με κλίσεις κάποτε ως και 25%  μέσα σε μια ρεματιά ανάμεσα σε πυκνό δάσος πεύκων, όπου ξοδεύτηκαν όλες σχεδόν οι εφεδρείες των οργανισμού μας.Βρισκόμαστε στον τρίτο δασικό δρόμο, από εδώ και πέρα το τοπίο φαίνεται να ξεκαθαρίζει. Τώρα τοπίο γυμνό μας οδηγεί προς την κορυφή.
Από την κορυφή το θέαμα πανέμορφο.Το φως κάνει χίλια χρώματα με εκείνα τα μακρινά σύννεφα, τους ατμούς  και τις ομίχλες. Τα χρωματίζει με τρόπο.Οι κορυφές πανέμορφες με τα χρώματα του ήλιου.Τα δένδρα με τα κίτρινα και τα κοκκινωπά φύλλα πόσο αλλιώτικα φαίνονται! Σήμερα ο Νοέμβρης είναι λιγάκι ύπουλος, προσποιείται το Καλοκαίρι, αλλά έφθασε ο Χειμώνας.Πήραμε το δρόμο της επιστροφής,  η κατάβαση δυσκολότερη αλλά εμείς μαθημένοι από την πρωινή ανάβαση δεν δυσκολευόμαστε καθόλου.Άλλη μια ανάβαση, άλλη μια εξόρμηση άλλη μια φυγή  εδώ στο δικό μας βουνό το Βέρμιο πήρε τέλος με επιτυχία. Αξίζουν συγχαρητήρια στη Λίτσα και τη Θωμαή που τα κατάφεραν και στους υπόλοιπους βέβαια.

ΣΙΔΕΡΑΚΙ 2011

ΣΙΔΕΡΑΚΙ 2011

ΣΙΔΕΡΑΚΙ 2011

ΣΙΔΕΡΑΚΙ 2011

ΣΙΔΕΡΑΚΙ 2011

ΣΙΔΕΡΑΚΙ 2011

Για τον Σύλλογο Χιονοδρόμων Ορειβατών Βέροιας
Τσιαμούρας Νικόλαος