ΒΕΡΜΙΟ
Κορυφή  Ξηροβούνι 1804μ.
Σάββατο–Κυριακή 24-25 Σεπτεμβρίου 2011
Συνάντηση ορειβατών Κεντροδυτικής Μακεδονία

Σαν από παραμύθι ξεπροβάλλει μέσα  στην υγρασία του πρωινού  το Ξηρολίβαδο.
Σε γνωστά έγγραφα του Τούρκικου ιεροδικείου της Βέροιας, το Ξηρολίβαδο μνημονεύεται πολλές φορές από το 1640. Το χωριό καταστράφηκε το 1795 από ληστές.Ξαναζωντάνεψε γύρω στα 1840 όταν εγκαταστάθηκαν εδώ 100 περίπου οικογένειες από τα βλαχοχώρια των Γρεβενών. Ανατέλλει ο ήλιος και αποκαλύπτει το θαύμα της δημιουργίας της φύσης, ορεινούς όγκους , απέραντα δάση, σπάνια αγριολούλουδα.
Βρισκόμαστε στο όρος Βέρμιο, τόσο κοντά και τόσο μακριά!Ή φύση μας  χαρίζει απλόχερα την ομορφιά της.Πυκνή βλάστηση από βελανιδιές, πεύκα, σπάνια αγριολούλουδα καλύπτουν αυτή την ευλογημένη γη.Εδώ που οι εικόνες εναλλάσσονται,  εδώ που η μονοτονία είναι άγνωστη.Ο ανηφορικός φιδωτός δρόμος τελείωσε και μπροστά μας εμφανίζονται τα πρώτα σπίτια του χωριού.Κοιτάζω  γύρω, μια ζωγραφιά , μια γοητεία.
Σάββατο απόγευμα και το Ξηρολίβαδο μας υποδέχεται πανέμορφο και ήρεμο. Είναι από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδος, κτισμένο σε υψόμετρο 1205 μέτρων σε οροπέδιο του όρους Βέρμιου σε ένα γραφικό επίπεδο λιβάδι με συστάδα αιωνόβιων πεύκων ( μαύρη πεύκη) στο δυτικό άκρο. Πυκνά δάση από πανύψηλες οξιές και άλλα φυλλοβόλα οι γύρω βουνοπλαγιές.Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν ντόπιοι Βεροιώτες από την γύρω περιοχή και είχαν ως αποστολή την φρούρηση και την ασφάλεια της βασιλικής οδού.Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς πρωτοκτίσθηκε το χωριό γατί δεν σώθηκαν αρκετά γραπτά μνημεία, αφού το χωριό καταστράφηκε πολλές φορές από ληστές και πυρπολήσεις. Το 1795 καταστράφηκε από ληστές και οι κάτοικοι του σκορπίστηκαν σε άλλα μέρη.Ξανακτίσθηκε μετά το 1805 και ήταν τσιφλίκι του περίφημου Αλή – Πασά των Ιωαννίνων. Οι κάτοικοι  του συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821. Σπουδαίος αγωνιστής του ΄21 ο Γεώργιος ( Λιόλιος) Ξηρολειβαδιώτης, γαμπρός του Μάρκου Μπότσαρη, καθώς παντρεύτηκε την αδελφή του Δέσπω.Πυρπολήθηκε πάλι το 1822 μετά την αποτυχία της επανάστασης της Νάουσας.
Το όνομα  Ξηρολίβαδο  διατήρησαν και οι βλαχόφωνοι κτηνοτρόφοι μετά την εγκατάσταση τους στο Βέρμιο, προερχόμενοι από τα βλαχοχώρια της Πίνδου. Μέχρι το 1912 παρέμεινε τσιφλίκι και οι κάτοικοι πλήρωναν  ενοίκιο για την παραμονή των οικογενειών τους και των κοπαδιών τους.Στα χρόνια του Μακεδονικού αγώνα το χωριό απετέλεσε καταφύγιο και ορμητήριο Ελληνικού αντάρτικου.Σήμερα ο οικισμός έχει πολλές ωραίες κατοικίες και σφύζει από ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες.
Στήσαμε  τις σκηνές περιφράξαμε τον χώρο  και απολαμβάνουμε  τώρα την ομορφιά του τοπίου.Βραδιάζει , βράδιασε και στο διώροφο όμορφο κτίριο του εκπολιτιστικού συλλόγου Ξηρολειβαδιωτών  έγινε η καθιερωμένη συνάντηση της  Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας , με το καλωσόρισμα  ακολουθεί ομιλία του προέδρου  για την ιστορία του χωριού  και προβολή ταινίας με θέμα  ΄΄ανάβαση στην κορυφή του Έβερεστ χωρίς  μάσκα οξυγόνου΄΄.Παρόντες 11 εκπρόσωποι συλλόγων και ο Αποστόλης ως εκπρόσωπος της Vermοunt.10 παρά επιστροφή στον χώρο κατασκήνωσης.Η βραδιά συνεχίζεται με ψητά στα κάρβουνα μεζέδες και άφθονο τσίπουρο. Το κρύο έντονο.
Ξημερώνει, ανατέλλει η μέρα με ένα περήφανο κατακόκκινο ήλιο. Το φως του ήλιου αποκαλύπτει το θαύμα της δημιουργίας, ορεινούς όγκους, απέραντα δάση και μια ομορφιά παραμυθένια τριγύρω.Τώρα οι αχτίδες του ήλιου μπλέκονται με τα θροίσματα των φύλλων τα αρώματα των λουλουδιών τις δικές μας χαρούμενες φωνές.Με τον σάκο στον ώμο και τα απαραίτητα η πορεία αρχίζει.Προχωράμε η ίδια αίσθηση η ίδια ελευθερία. Μπήκαμε στο πευκοδάσος. ένα αεράκι σαν ψίθυρος,  μας μιλά για το Φθινόπωρο που έρχεται.
Αφήσαμε τον δασικό δρόμο, τώρα οδοιπορούμε σε  μονοπάτι ανηφορικό, σε πολλά σημεία της διαδρομής το γυμνό τοπίο διακόπτεται από επίπεδα μικρά λιβάδια.Ψηλά δένδρα ορίζουν το μοναδικό δάσος που στεγάζει πλήθος από ζώα και πουλιά. Μετά από 2 ώρες πορείας φθάσαμε στην κορυφή.
Στο βάθος το Ξηρολίβαδο.Καταπράσινα βουνά και λιβάδια όπου βόσκουν καφετί αγελάδες και γιδοπρόβατα.Απέναντι  τα Πιέρια όρη, δίπλα  μας τα χιονοδρομικά του Σελίου,  της Νάουσας και οι άλλες βουνοκορφές.Η καθαρότητα της ατμόσφαιρας, το πλούσιο οξυγόνο που κατακλύζει τα πνευμόνια μας  και η θέα από ψηλά μας κρατάνε απορροφημένους στις σκέψεις μας δέσμιους του ρομαντισμού μας, η μέρα ηλιόλουστη.Στιγμές απόλυτης ηρεμίας. Τούτη την ώρα είμαστε μακριά από κάθε τι…..
Η κατάβαση γίνεται μέσα από το πευκοδάσος, ίδια διαδρομή.Το μονοπάτι φιδοσέρνεται σε πυκνή φυλλωσιά, κωνοφόρα, πεύκα και οξιές.Η πυκνή βλάστηση και το κατηφορικό σημείο του βουνού καταπονεί λίγο περισσότερο τα πόδια μας,  ο αγέρας ανάλαφρος η αύρα του πράσινου δροσιστική.. Πετροπέρδικες πετούν τρομαγμένες από το δικό μας θόρυβο.Συνεχίζουμε  με μόνη συντροφιά τους ήχους του δάσους.Επιστροφή στην πόλη της Βέροιας. Όπως σε κάθε επιστροφή στην παρέα επικρατεί μια γλυκιά μελαγχολία.

2011 Ξηρολιβαδο Συναντηση Περιφέρειας

2011 Ξηρολιβαδο Συναντηση Περιφέρειας

2011 Ξηρολιβαδο Συναντηση Περιφέρειας

2011 Ξηρολιβαδο Συναντηση Περιφέρειας

2011 Ξηρολιβαδο Συναντηση Περιφέρειας

2011 Ξηρολιβαδο Συναντηση Περιφέρειας

2011 Ξηρολιβαδο Συναντηση Περιφέρειας

2011 Ξηρολιβαδο Συναντηση Περιφέρειας

2011 Ξηρολιβαδο Συναντηση Περιφέρειας

2011 Ξηρολιβαδο Συναντηση Περιφέρειας

2011 Ξηρολιβαδο Συναντηση Περιφέρειας

2011 Ξηρολιβαδο Συναντηση Περιφέρειας

2011 Ξηρολιβαδο Συναντηση Περιφέρειας

2011 Ξηρολιβαδο Συναντηση Περιφέρειας

Υ.Γ. Θερμές ευχαριστίες στον Πολιτιστικό Ομιλο Ξηρολιβάδου, στην Lidl Ελλάς και τον Μαρινόπουλο.

Για τον Σύλλογο Χιονοδρόμων Ορειβατών Βέροιας
Τσιαμούρας Νικόλαος