Το κείμενο που ακολουθεί είναι του μέλους μας Αμοιρίδη Περικλή και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Ημερήσια” 23/1/09.

Την Κυριακή 18/1/09 ο ΣΧΟΒ πραγματοποίησε την προγραμματισμένη ανάβαση του στον Σμόλικα, στην κορυφή Καπετάν Τσεκούρας με υψόμετρο 2.256 μ. Τα 14 άτομα που συμμετείχαν ξεκίνησαν το πρωί από τη Βέροια για Σαμαρίνα, όπου θα ξεκινούσε η ανάβαση. Η πυκνή ομίχλη στην Εγνατία μας προβλημάτισε αν θα καταφέρναμε, να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της χειμερινής αυτής διαδρομής. Ανηφορίζοντας όμως στους Μαυραναίους έξω απ’ τα Γρεβενά, αναδυόμαστε σιγά – σιγά από την καταχνιά και την ομίχλη και οι πρωινές ακτίνες του ήλιου, μας καλωσορίζουν. Μια φωτεινή, καταπληκτική ημέρα, μας υποδέχεται με υποσχέσεις και δεν χορταίνουμε να απολαμβάνουμε ξαφνιασμένοι απ’ την αλλαγή, την χιονισμένη Πίνδο μπροστά μας.
Η ανάβαση αρχίζει από την σκεπασμένη με χιόνι Σαμαρίνα και συνεχίζουμε μέσα στο πυκνό δάσος από ρόμπολα, αμέσως πάνω από’ το  χωριό. Ανοίγουμε βήματα στο χιόνι και κερδίζουμε υψόμετρο. Η πηγή Κιουρίστα στην μέση της διαδρομής είναι θαμένη σ’ ένα μέτρο χιόνι, σχεδόν στα 1.800 μ. Ψηλότερα μας υποδέχεται πολύ δυνατός άνεμος, που παρασέρνει το χιόνι της κορυφής  και το κατεβάζει με παγωμένες γλώσσες από  τα κουλουάρ της πλαγιάς ως εμάς χαμηλότερα.
Αποφασίζουμε και ανεβαίνουμε την Ανατολική πλευρά, σε μαλακό βαθύ χιόνι και  μεγάλη κλίση. Τα ρόμπολα αραιά, λίγα τώρα πια, είναι τεράστια και ταλαιπωρημένα, όσα άντεξαν τις δύσκολες συνθήκες και τις χιονοστιβάδες που κατεβαίνουν από’ δω. Βήμα – βήμα φτάνουμε στην ράχη της κορυφής, με τον κόσμο ν’ απλώνεται κάτω στα πόδια μας πια. Εδώ όμως θέλει προσοχή! Ο αέρας είναι τόσο δυνατός που μπορεί να μας πετάξει στην πλαγιά. Μεγάλες κορνίζες χιονιού κρέμονται από την κόψη.
Στο ορόσημο της κορυφής δεν κρύβεται η χαρά και η ικανοποίηση, αλλά οι φωτογραφίες είναι δύσκολη υπόθεση, όσο για φαγητό ή νερό ούτε το σκεφτόμαστε. Κατεβαίνουμε από το βορεινό κουλουάρ, να γλιτώσουμε απ’ τον άνεμο και σύντομα είμαστε χαμηλά ξανά στο δάσος και τα παλιά πατήματα. Όλα πήγαν καλά, εκτός από το μπουφάν της Φωτεινής που το πήρε ο άνεμος ψηλά και μόλις που προλάβαμε να δούμε.
Κάτω στην Σαμαρίνα μας φάνηκε σαν καλοκαίρι ύστερα απ’ αυτά. Η ταβέρνα ήταν ανοιχτή και το τζάκι αναμμένο…Ραντεβού την άλλη Κυριακή σε άλλη κορυφή.

Για τον ΣΧΟΒ
Αμοιρίδης Περικλής

smolikas-05

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.