Το κείμενο που ακολουθεί μας το έδωσε ο Σταματίου Σταμάτης, μέλος του ΣΧΟΒ, αντιπρόεδρος της ΕΟΟΑ.

Το μονοπάτι «Του Μεγαλέξανδρου» (Βεργίνα-Βράχος Γαλακτού)

Στους χαμηλούς λόφους που σχηματίζονται στις βόρειες υπώρειες των Πιερίων, ανάμεσα στα χωριά Παλατίτσια και Βεργίνα, εκτείνεται μία πάρα πολύ σημαντική αρχαία πόλη που με βεβαιότητα ταυτίζεται με τις ΑΙΓΕΣ, την αρχαία πρωτεύουσα του βασιλείου της Κάτω Μακεδονίας.

Στην πόλη αυτή που ως τον 4ο αιώνα π.χ. ήταν το σπουδαιότερο αστικό κέντρο της περιοχής, βρίσκονται τα πατρογονικά ιερά των Μακεδόνων μαζί με τα ανάκτορα και τους περίφημους για τους θησαυρούς τους τάφους των Αργεαδών Βασιλέων, της γενιάς που ξεκινώντας από ένα μυθικό ήρωα, τον Ηρακλή, έδωσε στην Ελληνική Ιστορία την πιο συναρπαστική μορφή της, το Μέγα Αλέξανδρο.

Στο χώρο αυτό έζησαν και έδρασαν βασιλιάδες όπως ο Αλέξανδρος Α΄ (495-452 π.χ.) και ο Αρχέλαος (413-399 π.χ.) που έκανε την αυλή του κέντρο γραμμάτων και τεχνών, συγκεντρώνοντας στις Αιγές τους πιο διάσημους καλλιτέχνες και διανοούμενους της εποχής και είναι εδώ που τον Σεπτέμβριο του 336 π.χ. μετά τη δολοφονία του Φιλίππου Β΄ στο θέατρο της πόλης ανακηρύχθηκε Βασιλιάς ο Αλέξανδρος (336-323 π.χ.)

Στο μονοπάτι «Γαλακτό-Αγ.Πάντες» είναι σίγουρο πως «ορειβατούσε» ο Αλέξανδρος με φόντο από τους χαμηλούς λόφους τον καταπράσινο κάμπο της Ημαθίας που διασχίζει ο ποταμός Αλιάκμονας, ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της χώρας (300 χλμ. περίπου), ο ιερός ποταμός των Αρχαίων Μακεδόνων.

Το μονοπάτι ξεκινά από την άκρη του χωριού Βεργίνα (υπάρχει ενδεικτική πινακίδα), είναι καλά σηματοδοτημένο (κόκκινα σημάδια) και οδηγεί μέσα από συναρπαστική πεζοπορία στο βράχο του Γαλακτού, από όπου στις 19 Μάρτη 1878 γυναίκες της περιοχής μαζί με τα παιδιά τους αυτοεκρημνίσθηκαν στο φαράγγι, λέγοντας «όχι» στη βεβήλωση του ονόματος του Έλληνα και της Ορθοδοξίας, από τους δυνάστες και κατακτητές Τούρκους. Στην επιστροφή το μονοπάτι, με παράκαμψη, οδηγεί στο ανακαινισμένο Μοναστήρι Αγ.Πάντων, για ολιγόλεπτη στάση για νερό.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ – ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Διανυκτέρευση στο χωριό Βεργίνα σε πανσιόν, ξενοδοχεία ή αντίσκηνα (θέση Πλατανάκια) ή στους Αγ. Πάντες όπου αγροτικός δρόμος από τα Παλατίτσια οδηγεί σε 6 χιλιόμετρα.

Η ανάβαση ομαλή έχοντας στην αρχή στα δεξιά το ρέμα Παλιοπαναγιάς ανηφορίζει αργότερα μέσα από δάσος οξιάς, ξανά ρέμα με παγωμένο νερό και τελική ανάβαση σε 715 μ. στα βράχια του Γαλακτού όπου υπάρχει ξύλινος σταυρός και επιτύμβια πλάκα. Ώρες πορείας 2 με 2,5 χειμώνα-καλοκαίρι.

Η διαδρομή προσφέρεται και με χιόνι, στην επιστροφή μέσω μοναστηριού (σήμερα δεν έχει μοναχούς ), στάση για νερό, σάντουιτς στην εκκλησία όπου υπάρχει υπόστεγο προστασίας.