Πώς ντυνόμαστε στο Σκι Αντοχής;

Το Σκι Αντοχής είναι μια έντονη αερόβια δραστηριότητα κατά την οποία το σώμα παράγει πολύ θερμότητα. Η σωστή επιλογή ρουχισμού είναι πολύ σημαντική, καθώς η κατάλληλη ενδυμασία μας προφυλάσσει από την ταλαιπωρία ώστε να απολαύσουμε το βουνό παραμένοντας πάντα στεγνοί και ζεστοί. Ένα παλιό ρητό λέει πως “δεν υπάρχει κακός καιρός, παρά μόνο κακός εξοπλισμός” και ισχύει απόλυτα. Έχοντας την κατάλληλη προετοιμασία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις καιρικές συνθήκες χωρίς απρόοπτα.

Ντυθείτε σαν “κρεμμύδι”

Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά το ντύσιμο “κρεμμύδι” είναι η πιο σωστή επιλογή! Τα πολλαπλά λεπτά στρώματα διαφορετικών υλικών, προσφέρουν καλύτερη μόνωση και ταυτόχρονα, μας δίνουν τη δυνατότητα να προσαρμοζόμαστε σε όλες τις συνθήκες. Στο βουνό οι γρήγορες και συχνές μεταβολές του καιρού είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και πρέπει πάντα να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα. Ουσιαστικά, μπορεί να διακρίνει κανείς τρεις ζώνες ένδυσης:

  • Εσωτερική ζώνη
  • Ενδιάμεση ζώνη μόνωσης
  • Εξωτερική ζώνη προστασίας 

Εσωτερική ζώνη

ΙΣΟΘΕΡΜΙΚΑ

Η εσωτερική ζώνη (base layer) εφάπτεται με το σώμα, δημιουργεί ένα στρώμα που απορροφά τον ιδρώτα, για να τον μεταβιβάσει στο επόμενο στρώμα ρουχισμού. Τα λεγόμενα ισοθερμικά εσώρουχα είναι αποτελεσματικά στη δημιουργία της πρώτης ζώνης.

Ένα μακρυμάνικο ισοθερμικό και ένα αντίστοιχο παντελόνι είναι η επιβεβλημένη επιλογή. Τα περισσότερα είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά, με ιδιότητες απώθησης του ιδρώτα και ταχύτατου στεγνώματος. Κορυφαία θεωρούνται αυτά που κατασκευάζονται από επεξεργασμένο μαλλί (merino wool), που είναι όμως και ακριβότερα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποφεύγονται τα βαμβακερά, διότι προσφέρουν χαμηλό επίπεδο μόνωσης και σε περίπτωση που βραχούν είτε από ιδρώτα είτε από το περιβάλλον, αργούν να στεγνώσουν και χάνουν τις όποιες μονωτικές ιδιότητες έχουν.

Για τις κάλτσες ισχύουν τα ίδια με τα ισοθερμικά. Προτιμήστε τις ειδικές για σκι κάλτσες, φροντίστε να εφαρμόζουν καλά και αποφύγετε τις πολύ σφιχτές ώστε να διευκολύνεται η κυκλοφορία του αίματος. Να θυμάστε πως ένα δεύτερο εφεδρικό ζευγάρι θα πρέπει πάντα να υπάρχει στο σακίδιο.

Μεσαία ζώνη μόνωσης

ΖΑΚΕΤΑ FLEECE

Η μεσαία ζώνη ρουχισμού (mid layer), βοηθά στη δημιουργία μίας “νεκρής” ζώνης, ανάμεσα στο κρύο και το δέρμα. Για το επάνω μέρος, η ιδανικότερη επιλογή είναι οι μπλούζες ή ζακέτες τύπου Fleece. Προσφέρουν τεράστια ισοθερμική ικανότητα, χαμηλό βάρος και διευκολύνουν την διαφυγή των υδρατμών. Επιπλέον, ένα σημαντικό ρούχο της μεσαίας ζώνης είναι το γιλέκο, καθώς κρατάει τη θερμοκρασία του κορμού, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει να αποβάλλεται η θερμότητα από τα χέρια.

ΚΟΛΑΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ

Για τα πόδια, υπάρχουν ειδικά κολλάν παντελόνια για το σκι αντοχής. Αυτά είναι φτιαγμένα από συνθετικά υλικά ώστε να αποβάλλουν τον ιδρώτα, να απωθούν την υγρασία και να έχουν μεγάλη διαπνοή. Τα κλασσικά παντελόνια του αλπικού σκι είναι ακατάλληλα, διότι είναι πολύ ζεστά για τα δεδομένα του σκι αντοχής και ταυτόχρονα πολύ βαριά εμποδίζοντας τις κινήσεις.

Εξωτερική ζώνη προστασίας

ΖΑΚΕΤΑ SOFTSHELL

Η εξωτερική ζώνη ρουχισμού (out layer) είναι η ασπίδα γύρω από τη ζώνη μόνωσης, αποκλείοντας τον αέρα και το χιόνι να εισχωρήσουν προς το εσωτερικό. Για το επάνω μέρος, κατά τη διάρκεια της προπόνησης χρησιμοποιούμε ζακέτες τύπου softshell. Αυτές, μας δίνουν τη δυνατότητα προστασίας από τον αέρα και το νερό (κάτι που δυστυχως δεν προσφέρει το fleece) και ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά διαπνέουσες. Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψουμε ένα καλό μπουφάν του σκι, με μεμβράνη αδιαβροχοποιήσης ως το τελευταίο στρώμα ρουχισμού πριν και μετά την προπόνηση.

ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ ΦΛΟΥΔΑ

Για τα πόδια, ως εξωτερική ζώνη χρησιμοποιούμε παντελόνια “φλούδες” ειδικά για το σκι αντοχής. Αυτά μας προσφέρουν υψηλή προστασία από τον αέρα και το νερό, κάτι που δεν προσφέρει το κολλάν που είναι από κάτω. Είναι πολύ λεπτά και ελαφριά με φερμουάρ στο πλάι, από κάτω μέχρι τέρμα επάνω, ώστε να μπαίνει και να βγαίνει χωρίς να χρειάζεται να βγουν τα σκι. Συνήθως, τα φοράμε πριν και μετά ενώ τα βγάζουμε κατά τη διάρκεια της προπόνησης, με εξαίρεση τις πολύ κρύες μέρες.

Κεφάλι – λαιμός

ΠΕΡΙΛΑΙΜΙΟ

Ο σκούφος είναι απαραίτητο εφόδιο κατά την χειμερινή περίοδο, αφού η μεγαλύτερη απώλεια θερμότητας γίνεται από το κεφάλι. Ένας χοντρός σκούφος πριν και μετά την προπόνηση είναι πάντα απαραίτητος, ενώ κατά τη διάρκεια της προπόνησης ένας λεπτός τεχνικός σκούφος ή μία κορδέλα είναι οι πιο συνηθησμένες επιλογές.

Για τον λαιμό η πιο ορθή επιλογή είναι τα περιλαίμια τύπου Buff®. Μπορούν να φορεθούν στο λαιμό, στο κεφάλι ως κορδέλα ή σκούφος και πολλές ακόμη επιλογές. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιλέγουμε λύσεις τύπου κασκόλ καθώς είναι εξαιρετικά επικύνδυνα για την ασφάλεια μας!

Γάντια

Τα γάντια είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού μιας και τα άκρα είναι αυτά που κρυώνουν ευκολότερα. Προτιμήστε αδιάβροχα γάντια και διατηρήστε πάντα ένα δεύτερο ζευγάρι (έστω και απλά) στο σακίδιο.

Ήλιος

Η ακτινοβολία του ήλιου στο υψόμετρο είναι εντονότερη από την επιφάνεια της θάλασσας και ταυτόχρονα υπάρχει η αντανάκλαση του χιονιού, κατά συνέπεια, θα πρέπει να προστατευόμαστε ακόμη και τις ημέρες με συννεφιά. Ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου είναι άκρως απαραίτητα. Προτιμήστε αθλητικά γυαλιά που δεν θολώνουν και είναι κατασκευασμένα από υλικά που προορίζονται για ανάλογη χρήση.

Το αντηλιακό είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εξοπλισμού του χιονοδρόμου. Προτιμήστε αυτά που είναι ειδικά για πρόσωπο με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30. Ιδανικά, θα βρείτε αντηλιακά για άθληση ώστε να διατηρούν τις ιδιότητές τους καθώς ιδρώνουμε.

Συμπέρασμα

Τα πολλαπλά στρώματα ένδυσης μας βοηθούν στο να έχουμε μεγάλη προσαρμοστικότητα στις καιρικές συνθήκες προσθέτωντας & αφαιρώντας κάθε φορά το κατάλληλο στρώμα. Σε περίπτωση που κάνετε τα πρώτα σας βήματα στο Σκι Αντοχής αρχικά θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον Προπονητή – Εκπαιδευτή σας για να σας κατατοπίσει. Στη συνέχεια, απευθυνθείτε σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα ειδών σκι, όπου ο πωλητής θα γνωρίζει τις απαιτήσεις του αθλήματος και αφιερώστε χρόνο στην επιλογή των κατάλληλων υλικών. Οι αγορές μέσω διαδικτύου συνήθως οδηγούν σε λανθασμένες επιλογές εκτός κι αν γνωρίζουμε ακριβώς τί θέλουμε.

Ενδεικτικά, μπορείτε να επισκευθείτε το εξειδικευμένο κατάστημα της Snowland στη Βέροια, που διαθέτει ανάλογη εμπειρία και μεγάλη ποικιλία ειδών.

SNOWLAND.GR

Ακολουθεί ένα ενδεικτικό βίντεο γνωστής εταιρείας του χώρου για την λογική του ντυσίματος: