ΣΧΟΛΗ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΣΧΟΒ 2019

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η σχολή ορειβασίας του ΣΧΟ Βέροιας!!!

Οι 12 συμμετέχοντες,αποφοίτησαν επιτυχώς της σχολής, που διεξήχθη υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας & Αναρρίχησης. Βασικός στόχος της Σχολής, ήταν να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες όλες τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες, ώστε να μπορούν να κινηθούν αυτόνομα και με ασφάλεια στο ορεινό περιβάλλον και σε όλα τα πεδία όπου δεν απαιτούνται αναρριχητικές τεχνικές.

Εκπαιδευτές μας στο μαγικό αυτό ταξίδι γνώσεων και εμπειριών ήταν:

τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς, για τις πολύτιμες γνώσεις που μας μετέδωσαν, τη διάθεση, την αμεσότητα και το υπέροχο κλίμα που δημιούργησαν!!!

Η σχολή ολοκληρώθηκε με ένα Σαββατοκύριακο στον Όλυμπο και ένα τριήμερο στο Φαλακρό.

Πιο συγκεκριμένα:

ΟΛΥΜΠΟΣ: 23 & 24 Φεβρουαρίου 2019

Ανεβαίνοντας για το καταφύγιο.

Οι συμμετέχοντες της σχολής ορειβασίας του ΣΧΟ Βέροιας πέρασαν ένα απαιτητικό διήμερο στο ΚΕΟΑΧ (Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα & Χινοδρομίας) στον Όλυμπο. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, με τον πολύ δυνατό άνεμο και την πολική θερμοκρασία το Σάββατο, δυσκόλεψαν την πορεία προς το καταφύγιο ανάγκης όπου διανυκτερεύσαμε. Εντούτοις, οι κακές καιρικές συνθήκες ήταν οι κατάλληλες για την εκμάθηση αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων όπως η χιονοθύελλα, η κακοκαιρία, η αδυναμία εντοπισμού καταφυγίου κ.α., καθώς και την κατασκευή καταλύματος ανάγκης (Κατασκευή χιονότρυπας).

Σκάβοντας για το καταφύγιο ανάγκης.

Ασφάλιση στο χιόνι: οι γυναίκες τις ομάδας μας δείχνουν το δρόμο!

Διανυκτέρευση στο καταφύγιο ανάγκης

Την Κυριακή, οι συνθήκες βελτιώθηκαν και το πρόγραμμα της σχολής τηρήθηκε πιστά περιλαμβάνοντας πτώσεις στο χιόνι, στάσεις αυτασφάλισης στο χιόνι, ποιότητες χιονιού, χιονοστιβάδες, κατασκευή και επίδειξη τομής στο χιόνι.

Μελετώντας τις ποιότητες χιονιού.

Φυσικά μετά το πέρας της εκπαίδευσης ακολούθησε κρεατοφαγία για την αναπλήρωση των δυνάμεων της ομάδας μέχρι το επόμενο ραντεβού στο Φαλακρό!

ΦΑΛΑΚΡΟ: 9, 10 & 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Κορυφή Καρτάλκα Φαλακρό

Το τελευταίο τριήμερο εκπαίδευσης η σχολή μας επισκέφθηκε το Φαλακρό στη Δράμα. Το Σάββατο, με τον καιρό σύμμαχο, οι εκπαιδευόμενοι πραγματοποίησαν ανάβαση σε σχοινοσυντροφιά στην κορυφή «Καρτάλκα». Στη συνέχεια ακολούθησε θεωρητικό μάθημα σχετικό με τη χρήση των σχοινιών και την παρουσίαση βασικών κόμπων, στο καταφύγιο του χιονοδρομικού όπου ήταν και η διαμονή της ομάδας.

Η ασύκριτη θέα από το Φαλακρό

 

Την Κυριακή, νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε κατάβαση με ρελέ με αλουμινογωνίες, στη «Χιονότρυπα» η οποία βρίσκεται στα 2100 μέτρα, κάτω από την κορυφή του Φαλακρού όρους, κοντά στο σαλέ του χιονοδρομικού. Πρόκειται για καταβόθρα που κατέρρευσε η οροφή της, ενώ είναι και ένα από τα βαθύτερα βάραθρα της Μακεδονίας (-111m) με μεγάλο άνοιγμα και μόνιμο χιόνι στον πάτο

Στη βάση της χιονότρυπας!!!

του. Εκεί η ομάδα είχε την τύχη να μπει σε έναν εντυπωσιακό θάλαμο με σταλακτίτες στο εσωτερικό του σπηλαίου της χιονότρυπας. Στη συνέχεια, ακολούθησε ανάβαση με τη χρήση κραμπόν και πιολέ σε παγωμένο έδαφος, μέχρι την οροφή της καταβόθρας. Το απόγευμα, μετά την απαραίτητη ξεκούραση και το γέμισμα των μπαταριών η ομάδα ασχολήθηκε με την προετοιμασία και εκτέλεση διαδρομής, χάραξη πορείας, χρήση χαρτών και πυξίδων.

Μαθαίνοντας τη χρήση πυξίδας & χάρτη

 

Τη Δευτέρα, νωρίς το πρωί, οι εκπαιδευόμενοι χρησιμοποιώντας τις σημειώσεις τους από τη χάραξη διαδρομής, χωρίστηκαν σε σχοινοσυντροφιές και εκπαιδεύτηκαν στην ταυτόχρονη & παράλληλη κίνηση. Στη συνέχεια, δοκίμασαν διάφορες τεχνικές πτώσεων και η μέρα έκλεισε με μάθημα πάνω στη διάσωση θύματος από χιονοστοιβάδα. Οι εκπαιδευόμενοι γνώρισαν τη χρήση του Πομποδέκτη (ARVA), της ράβδου εντοπισμού (σόντα) και στην αναζήτηση – ανάσυρση εγκλωβισμένου σε περίπτωση χιονοστιβάδας.

ΧΙΟΝΟΤΡΥΠΑ ΦΑΛΑΚΡΟΥ

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συμμετέχοντες της σχολής για διάθεση συνεργασίας και μάθησης που είχαν όλοι τους. Καθώς επίσης και τους εκπαιδευτές μας, που μας μετέφεραν τις πιο σύγχρονες πρακτικές ορειβασίας.

Πάντα Ψηλά!!!

ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΑΡΙΝΙΔΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΒΑΝΙΔΗΣ