Το τελευταίο τριήμερο εκπαίδευσης η σχολή μας επισκέφθηκε το Φαλακρό στη Δράμα. Το Σάββατο, με τον καιρό σύμμαχο, οι εκπαιδευόμενοι πραγματοποίησαν ανάβαση σε σχοινοσυντροφιά στην κορυφή «Καρτάλκα». Στη συνέχεια ακολούθησε θεωρητικό μάθημα σχετικό με τη χρήση των σχοινιών και την παρουσίαση βασικών κόμπων, στο καταφύγιο του χιονοδρομικού όπου ήταν και η διαμονή της ομάδας.

Την Κυριακή, νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε κατάβαση με ρελέ με αλουμινογωνίες, στη «Χιονότρυπα» η οποία βρίσκεται στα 2100 μέτρα, κάτω από την κορυφή του Φαλακρού όρους, κοντά στο σαλέ του χιονοδρομικού. Πρόκειται για καταβόθρα που κατέρρευσε η οροφή της, ενώ είναι και ένα από τα βαθύτερα βάραθρα της Μακεδονίας (-111m) με μεγάλο άνοιγμα και μόνιμο χιόνι στον πάτο του. Εκεί η ομάδα είχε την τύχη να μπει σε έναν εντυπωσιακό θάλαμο με σταλακτίτες στο εσωτερικό του σπηλαίου της χιονότρυπας. Στη συνέχεια, ακολούθησε ανάβαση με τη χρήση κραμπόν και πιολέ σε παγωμένο έδαφος, μέχρι την οροφή της καταβόθρας. Το απόγευμα, μετά την απαραίτητη ξεκούραση και το γέμισμα των μπαταριών η ομάδα ασχολήθηκε με την προετοιμασία και εκτέλεση διαδρομής, χάραξη πορείας, χρήση χαρτών και πυξίδων.

Τη Δευτέρα, νωρίς το πρωί, οι εκπαιδευόμενοι χρησιμοποιώντας τις σημειώσεις τους από τη χάραξη διαδρομής, χωρίστηκαν σε σχοινοσυντροφιές και εκπαιδεύτηκαν στην ταυτόχρονη & παράλληλη κίνηση. Στη συνέχεια, δοκίμασαν διάφορες τεχνικές πτώσεων και η μέρα έκλεισε με μάθημα πάνω στη διάσωση θύματος από χιονοστοιβάδα. Οι εκπαιδευόμενοι γνώρισαν τη χρήση του Πομποδέκτη (ARVA), της ράβδου εντοπισμού (σόντα) και στην αναζήτηση – ανάσυρση εγκλωβισμένου σε περίπτωση χιονοστιβάδας.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συμμετέχοντες της σχολής για διάθεση συνεργασίας και μάθησης που είχαν όλοι τους. Καθώς επίσης και τους εκπαιδευτές μας, που μας μετέφεραν τις πιο σύγχρονες πρακτικές ορειβασίας.