ΝΟΤΙΑ ΠΙΝΔΟΣ

Κορυφή  Χιόλι 1885μ.

Κυριακή 26 Μαϊου 2013

Μπροστά τους  ξεπροβάλλει η δασωμένη πλαγιά που θα ορειβατήσουν σήμερα.Όλες οι αισθήσεις απολαμβάνουν το πρωινό που τους παραθέτει η φύση απλόχερα. Έφυγαν από την Βέροια νύχτα ακόμη για το Στεφάνι Τρικάλων 5 μέλη του Συλλόγου Ορειβατών για να ορειβατήσουν σε ένα από τα ομορφότερα δάση της περιοχής Ασπροποτάμου, το ΄΄Βασιλικό Δάσος΄΄.

Διαδρομή Βέροια- Γρεβενά-Βενέτικος ποταμός – γέφυρα Μουργκάνι – Στεφάνι Τρικάλων.Από την γέφυρα Μουργκάνι πήραν πορεία για το Στεφάνι Τρικάλων.Διαδρομή ονειρεμένη, τι να πρωτοδείς και τι να πρωτοθαυμάσεις. Χωριά ξεχασμένα, παραδοσιακά σπίτια, ξωκλήσια διάσπαρτα.Έφθασαν   στο Στεφάνι. Ορεινό χωριό του νομού Τρικάλων, κτισμένο σε υψόμετρο 1350 μέτρων στις πλαγιές της Νότιας Πίνδου. Μέχρι το 1930 η παλιά του βλάχικη ονομασία ήταν Σκληνιάσα.Το χωριό περικυκλώνουν μεικτά δάση οξιάς, πεύκου και έλατου παντού εγκατάλειψη και ερημιά μόνο δεσπόζει η τρίκλιτη βασιλική  της Αγίας Παρασκευής (1770 ).Προετοιμασία για ανάβαση  στην κορυφή Χιόλι.Η κορυφή Χιόλι είναι μια άγνωστη κορυφή ύψους 1885 μέτρων ανάμεσα στις γνωστότερες Μοράβα και Δοκίμι, που ο Σύλλογος θα ορειβατήσει για πρώτη φορά Μπροστά τους ξεπροβάλλει η δασωμένη πλαγιά.Όλες οι αισθήσεις απολαμβάνουν το πρωινό που τους παραθέτει η φύση απλόχερα.Ακολουθούν το σημαδεμένο μονοπάτι και ανηφορίζουν μέσα σε βελανιδιές και καστανιές. H ομορφιά του τοπίου τους αποζημιώνει.Είναι η υγρασία του πρωινού, τα τρεχούμενα νερά, τα δένδρα και οι θάμνοι που καρποφορούν, τα λουλούδια της Άνοιξης .Μπήκαν στη ζώνη της οξιάς, είναι πλέον στο περίφημο ΄΄Βασιλικό Δάσος΄΄.Τον Οκτώβριο του 1881, ο βασιλιάς Γεώργιος  Α΄ ήρθε εδώ για να επιθεωρήσει τα σύνορα του νέου Ελληνικού κράτους όπως διαμορφώθηκαν μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας.Η τοποθεσία του άρεσε και οι Καστανιώτες του πρόσφεραν μια έκταση δάσους 5  χιλιάδων στρεμμάτων. Ο Βασιλιάς με τη σειρά του το χάρισε στους γιους του Ανδρέα και Νικόλαο που το χρησιμοποίησαν για κυνηγότοπο.Το 1924 με νόμο του Αλέξανδρου Παπαναστασίου αποδόθηκε πίσω στους Καστανιώτες.Θαυμάζουν τη μοναδική σύνθεση της ¨Άνοιξης. Ένα δροσερό αεράκι τους μιλά για το Καλοκαίρι που έρχεται.

Ανηφορίζουν σε πυκνό δάσος οξιάς.Με το τραγούδι των πουλιών συνεχίζουν.Νερά τρέχουν από παντού. Γύρω από τις ρεματιές τα σφενδάμια και τα πλατάνια διακόπτουν την κυριαρχία της οξιάς. Νυχτερινά πατήματα άγριας ζωής , της μεγάλης κυρίας του δάσους. Το ζωικό βασίλειο πλούσιο από είδη ζώων.Ζαρκάδια, αγριογούρουνα, λύκοι, αλεπούδες και η κυρία του δάσους η καφετιά αρκούδα.Έχουν 3 ώρες και συνεχίζουν.Πλησιάζουν στην κορυφή.Το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής. Μετά από μια συναρπαστική πεζοπορία 4 ωρών έφθασαν στην κορυφή.΄Ένα καταπληκτικό θέαμα απλώνεται μπρος τα μάτια τους.Τριγύρω οι άλλες βουνοκορφές.Επιστροφή… Η φύση σήμερα ήταν γενναιόδωρη  και  γλυκιά μαζί τους.

 Για τον Σύλλογο Χι0νοδρόμων ορειβατών Βέροιας

Τσιαμούρας Νικόλαος