29η ΒΟΣ Παπίκιο και όρος Κακαρδίτσα 2469μ.
23-24 Ιουνίου 2012
To ταξίδι τους στο φανταστικό περιβάλλον στην ιστορία και τη μυθοπλασία ξεκίνησε μόλις πάτησαν το πόδι τους στις παρυφές του Παπίκιου όρους.Περάσανε τον ποταμό Στρυμώνα (ποτάμιος θεός) και την Καβάλα βρίσκονται στην ομηρική Θράκη. Επεκτεινόταν μέχρι τον Αξιό, τον Ελλήσποντο και τη Μαύρη Θάλασσα. Οι Θράκες θεωρούνται μαζί με τα υπόλοιπα ελληνικά φύλλα και τους Ιλλυριούς οι καθαυτό αυτόχθονες λαοί της βαλκανικής χερσονήσου, που επηρέασαν με τη θρησκεία τους, τη μουσική και τις μυθικές τους παραδόσεις, την πολιτισμική εξέλιξη του Ελληνισμού. Οι Θράκες, δεν είχαν γραπτή γλώσσα και για αυτό δεν άφησαν γραπτά μνημεία.Ο προπάτορας τους λεγόταν Θράξ, ήταν γιος του πολέμου Άρη. Προστάτης των Θρακών ο Θεός Άρης, του οποίου η χρυσή ασπίδα φυλασσόταν στο ναό του στη Βιστονίδα της Θράκης. Η Θράκη ήταν κόρη του Ωκεανού και της Παρθενόπης, αδελφή της Ευρώπης.Απόγευμα και πλησιάζουν στην πόλη της Κομοτηνής Στα αριστερά τους εδώ και ώρα η μεγάλη οροσειρά της Ροδόπης που εκτείνεται κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Πήρε το όνομα της από τη Βασίλισσα της Θράκης Ροδόπη, την οποία οι Θεοί τιμώρησαν για την αλαζονεία της και την μεταμόρφωσαν σε βουνό.Απόγευμα και η πόλη της Κομοτηνής τους υποδέχεται ήρεμη και όμορφη χτισμένη μέσα στο θρακικό κάμπο στους πρόποδες της Ροδόπης. Υπήρξε οικισμός στην περιοχή ήδη από το 2ο αιώνα μ.Χ. Βυζαντινό όνομα Κουμουτζηνά στην τούρκικη κατοχή Γκιουμουλτζίνα. Το 1341 ο ιστορικός Νικηφόρος Γρηγόριος την αναφέρει με το σημερινό όνομα ως Κομοτηνή. Η πόλη φημίζεται για τις διάφορες ποικιλίες στραγαλιών, τα ιδιαίτερα χαρμάνια ελληνικού καφέ και τα παραδοσιακά γλυκά της, όπως το σουτζούκ λουκούμ ( είδος λουκουμιού).Παρασκευάστηκε για πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια από τον Νεντίμ Μεμέτ σε ένα λουκουμάδικο της πόλης.
Η άλλη ομάδα έφυγε αργότερα – απομεσήμερο – ( δυο ορειβάτες , ο Βασίλης και ο Γιάννης ). Άφησαν πίσω τους την πόλη της Βέροιας.Διαδρομή Γρεβενά – Μετέωρα – Καστανιά – Αμάραντος – Γαρδίκι. Το να οδηγείς δίπλα στον Ασπροπόταμο παράλληλά με την όχθη του ρέματος σε δάση από πλατάνια, ιτιές, σφενδάμους και άλλα υδρόφυλλα φυτά, ταξιδεύεις σε ένα ταξίδι ονειρικό. Την ονομασία του την οφείλει στα καθαρά νερά του ή κατά μια άλλη εκδοχή στα άσπρα χαλίκια του.Πηγάζει από το όρος Περιστέρι, στη θέση Βερλίγκο.Στη θέση τρία ποτάμια ενώνονται τα δυο κύρια ρέματα Κρανιώτικος και ο Ασπροπόταμος και κάνουν το μεγάλο ποτάμι, τον Αχελώο. Ο μύθος λέει πως ήταν ο μεγαλύτερος από τους 3.000 γιους του Ωκεανού και της Τηθύος ( γαίας) πατέρας των Νυμφών και των Σειρήνων. Μεταμορφωμένος σε ταύρο πάλεψε με τον Ηρακλή για την καρδιά της Δηιάνειρας.Ο Ηρακλής έσπασε τα κέρατα του ταύρου Αχελώου και την έκανε γυναίκα του. Οι αρχαίο ποιητές αναφέρουν τον Αχελώο ως θεό ποταμό.Βρίσκονται στη χώρα των Αθαμάνων, Ηπειρώτικο φύλλο με πρωτεύουσα την Αργιθέα.Γενάρχης τους ο Αθάμας εγκαταστάθηκε εδώ αφού σκότωσε τον γιο του Λέαρχο.Ο Αθάμας πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας, ενέπνευσε τον Αισχύλο, τον Ευριπίδη και τον Σοφοκλή.Ήρωας της Θεσσαλίας και της Βοιωτίας βασιλιάς του Ορχομενού γιος του Αιόλου και της Εναρέτης, πατέρας του Φρίξου και της Έλλης.Πανέμορφα δάση τριγύρω από καστανιές , καρυδιές, μηλιές, φουντουκιές, έλατα και πεύκα τους καλωσορίζουν.Φθάσανε στο Γαρδίκι χτισμένο σε υψόμετρο 1140 μέτρων στη Ν. Δ. πλαγιά του βουνού Κουρούνα τους υποδέχεται πανέμορφο μέσα στην απογευματινή αχλύ. Αναφέρεται για πρώτη φορά στην τούρκικη απογραφή το 1454 ως Gardik.Κάνουν αντίσκηνο σε ένα ξωκλήσι ψηλότερα από το χωριό.Το ξημέρωμα τους βρίσκει να ορειβατούν ανάμεσα από πλήθος άγριολούλουδων και κοπάδια αγελάδων.Ο ορεινός όγκος του βουνού τους καλεί και τους προκαλεί να το διαβούν και να το γνωρίσουν. Με το τραγούδι του κούκου πήραν το μονοπάτι. οδοιπορούν σε μονοπάτι χωρίς σήμανση σε γυμνό έδαφος και στη συνέχεια σε αλπικό τοπίο, πορεία σε γυμνό και τραχύ έδαφος. Βρέθηκαν στην κορυφή μετά από μια 3ωρη ανηφορική πορεία γεμάτη αντιθέσεις.
Η θέα από εδώ μοναδική. Η λίμνη των Ιωαννίνων, τα Άγραφα , τα Τζουμέρκα και οι άλλες βουνοκορφές.Επιστροφή από άλλη διαδρομή . Αγία Παρασκευή- Δολιανά .Μετά από ολιγόλεπτη περιπλάνηση μέσα στο δάσος , μένουν έκθαμβοι και έκπληκτοι από αυτό που αντικρίζουν τα μάτια τους.Ναός σύμβολο για την περιοχή, μοναδικός στη χώρα μας. Σημαντικό εκκλησιαστικό μνημείο του Ασπροποτάμου, ένα από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα μεταβυζαντινής λαϊκής αρχιτεκτονικής.Ο ναός της Υψώσεως του Τιμίου σταυρού φέρει 12 τρούλους, πιθανότατα χτίσθηκε το 1770. Η παράδοση αναφέρει ότι κάθε τρούλος ήταν αφιερωμένος στους μαθητές του Χριστού. Ανάψανε ένα κερί προσκυνήσανε τη χάρη του και πήραν το δρόμο του γυρισμού.
Οι 10 ορειβάτες του Συλλόγου πλησιάζουν στον χώρο κατασκήνωσης της 29ης Βορειοελλαδικής συνάντησης, μετά από ένα ατέλειωτο δασικό δρόμο 19 χιλιομέτρων φθάσανε στο καταφύγιο του Συλλόγου Κομοτηνής. Χρώματα παντού από σκηνές.Το Παπίκιο όρος βρίσκεται στο νομό Ροδόπης, πάνω στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Έχει σχήμα κώνου και δυο κορφές του έχουν υψόμετρο 1430 μ. και 1460.Στους βυζαντινούς χρόνους ( 11ος και 12ος αιών ) υπήρξε σημαντικό μοναστικό κέντρο.Η νύχτα στο Παπίκιο όρος κυλά ανέμελα και ευχάριστα από τις προετοιμασίες και την φιλοξενία του Συλλόγου της Κομοτηνής.Ξημερώνει…. ….Μετά το πρωινό ρόφημα οι φίλοι ορειβάτες χωρίστηκαν σε δυο ομάδες.Η ξύλινη ταμπέλα ΄΄προς Χιονόρεμα ΄΄ σηματοδοτεί την αρχή της 6άωρης πορείας τους. Ακολουθούν πορεία δεξιά, παράλληλα με το χιονόρεμα, στρίβουν αριστερά και ανηφορίζουν προς το Παπίκιο.Το μονοπάτι ανηφορικό φαρδύ και καθαρό μέσα σε πυκνό δάσος οξιάς. Ανηφορίζουν σε απότομη πλαγιά και συνεχίζουν.Από εδώ και πέρα δεν υπάρχει εμφανές μονοπάτι, η πορεία τους συνεχώς ανηφορική, πάνω σε φαρδιά ράχη, αλλά υπάρχει καλή σηματοδότηση με κόκκινη μπογιά πάνω στα δένδρα.Από την κορυφή θαυμάζουν την πεδιάδα της Θράκης, τις λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα, το θρακικό πέλαγος, τις κορυφές Σάος (Σαμοθράκη) και Υψάριο (Θάσος), Παγγαίου, Φαλακρού, Αγίου όρους και προς την Βουλγαρία.
Η άλλη ομάδα πολυπληθέστερη, οι φίλοι ορειβάτες ακολουθούν μια 2ωρη πορεία μέσα σε παρθένο δάσος οξιάς δίπλα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μέσα από μια πανέμορφη καταπράσινη διαδρομή.Απομεσήμερο και η δροσερή θάλασσα στην περιοχή Φανάρι, τους έδωσε φρεσκάδα και δύναμη για την συνέχεια της επιστροφής.
Συγχαρητήρια για την φιλοξενία και την οργάνωση στον ΕΟΣ Κομοτηνής.
Εμείς συνεχίζουμε ……!
Για τον Σύλλογο Χιονοδρόμων Ορειβατών Βέροιας
Τσιαμούρας Νικόλαος